“16 днів проти насильства”: Кропивницький долучився до всесвітньої акції

П'ятниця, 25 листопада 2022 15:37

Від 25 листопада до 10 грудня у всьому світі тривають “16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства”. Акція покликана привернути увагу до актуальної теми та закликати долати будь-які форми гендерно зумовленого насильства, бути чуйними до чужих історій і емоцій, бути не байдужими, коли стали свідками насильства: втрутитися, допомогти, не мовчати.

Заходи у Кропивницькому розпочалися із відкриття фотовиставки “Річ у тім” у приміщенні ЦНАПу.

В межах соціальної ініціативи “Річ у тім 2.0” відбуваються виставка та онлайн відеокампанія, де представлені 16 предметів, пов'язаних  з реальними випадками домашнього насильства. Цьогоріч створено 16 відеороликів за участю відомих особистостей: акторів/-ок, ведучих, музикантів, вчених та спортсменів, які озвучили реальні історії постраждалих від домашнього насильства.

- Річ у тім, що домашнє насильство ближче, ніж здається, йдеться про те, що люди, які пережили насильство, бояться про це говорити,  що насильники не вважають себе насильниками. Глобальна акція “16 днів проти насильства” покликана активізують зусилля у боротьбі із гендерно зумовленим насильством на усіх рівнях, - наголосила муніципальна консультантка Фонду ООН в галузі народонаселення, депутатка міської ради, заступниця начальника ОВА Катерина Колтунова.

Вона додала, що  Кропивницький став одним із 15 міст - учасників проєкту Фонду народонаселення ООН “Міста і громади, вільні від домашнього насильства” та отримав субвенцію з державного бюджету на створення спеціалізованих служб у розмірі 4, 430 мільйона гривень.

По обіді заходи продовжились на площі перед міською радою.  Тут тривала акція, організована UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення, спільно із Кропивницькою міською радою, Департаментом соціальної політики та за підтримки UNFPA.

Центральною локацією стала  інтерактивна інсталяція «Чуйність перемагає насильство» - це стенд з мозаїкою, що зображає одну зі сцен насильства. Щоб ця сцена зникла, учасникам акції необхідно було просто взяти по одному пазлу-магнітику і долучитись до онлайн-гри. На кожному магніті є QR-код, відсканувавши його якраз і можна стати учасником освітньої гри з призами. Разом із курсантами Донецького державного університету внутрішніх справ долучились до акції секретар міської ради Олег Колюка та заступники міського голови Олександр Мосін і Олександр Колодяжний,  депутатки міської ради, громадські активісти.

Усі новини