«ARTукриття для митців»: у кропивницькому музеї Осмьоркіна відкрилася виставка пам’яті

Понеділок, 28 листопада 2022 16:09

В художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна презентували виставку «ARTукриття для митців». Це вже друга виставка в рамках музейного проєкту «Художні студії» -  «Портрети сучасників на тлі війни». Експозиція присвячена пам’яті професора живопису Олександру Осмьоркіну та заслуженого художника України Андрія Надєждіна, який раптово відійшов у засвіти у жовтні цього року, а також українським воїнам, які віддають своє життя, захищаючи свободу, незалежність та територіальну цілісність нашої держави.

- Реалізуючи проєкт «Художні студії» за темою, визначеною самим життям, музей фактично став для митців своєрідним артукриттям, де вони творчо працюють і народжують нові ідеї, спілкуються і зігрівають душі один одному у важкі часи надлюдських випробувань. Головним куратором цього проєкту був провідний науковий співробітник музею, фаховий мистецтвознавець, заслужений художник України Андрій Надєждін, який згуртовував художників, надихав їх на творчість і спонукав до влаштування виставок навіть в умовах війни, бо вважав, що призначення художників не просто бути свідками історичних подій, а образно відображати їх, - зазначає директорка музею Віта Чернова.

Експозицію виставки, розміщеної в підвальному приміщенні музею, що нині використовується як укриття під час повітряної тривоги, складають понад п’ятдесят творів учасників арт-проєкту «Художні студії-2022» – кропивницьких художників Андрія Надєждіна, Ольги Краснопольської, Ірини Кухаренко, Наталії Корнілової, Олександра Кир’янова,  Людмили та Олександра Демиденків, Ольги Коломієць, Юлії Тарасової, фотографа Олександра Шулешка та митців з інших міст Ганни Баранової з Харкова та Григорія Вовка з Одеси.

Атрактивними акцентами виставки є інсталяції меморіальних речей з будинку Паученка-Осмьоркіних, адже музей і сам перебуває в укритті, бо експозиція демонтована з метою збереження картин та інших раритетних предметів. Емоційну напругу створюють конструкції з подіумів, різноманітне освітлення,  відеоряд анімованих авторських зображень, музичний супровід та символи сьогодення – Прапор України, «Бородянський півник», гільза від снаряда, кашкет військового та жіноча хустка в очікуванні зустрічі з переможцем. Поступово всі – і художники, і глядачі, поринаючи у світ образів, відчуваючи хиткість часу і простору, стають учасниками виставки, мистецького дійства – перформансу.

Ознайомитися з виставкою можна за попереднім замовленням.

Усі новини