Галузеві програми ЖКГ у Кропивницькому вперше розроблені на довгостроковий період

Вівторок, 17 січня 2017 19:49

Найдовше і найжвавіше обговорення в сесійній залі під час четвертого засідання сьомої сесії міської ради у Кропивницькому викликали питання затвердження галузевих програм у сфері житлово – комунального господарства міста.

Але, якщо з програмою розвитку дорожнього господарства та безпеки руху в місті Кропивницькому на 2017 – 2021 роки консенсус був віднайдений достатньо швидко, то для з’ясування деталей програми утримання, благоустрою та розвитку житлово-комунального господарства мiста Кропивницького на 2017-2021 роки довелося витратити майже годину часу.

Начальник головного управління ЖКГ Віктор Кухаренко відзначив, що Програма вперше має перпективний характер, вона розроблена на 5 років та передбачає проведення заходів упродовж всієї каденцiї мiської ради сьомого скликання. Першочерговість включення об’ктів в плани їх ремонтів залежить виключно від ступеню їх соціальної важливості та фізичного стану, наголосив Віктор Кухаренко, а Програма враховує необхідність підтримання сталої життєдіяльності на усій території обласного центру. Крім того, Програму формували, враховуючи видатки по округах у попереднiх роки. І якщо у минулому на якийсь мiкрорайон надiйшло бiльше коштiв, цьогорiч фiнансування збiльшене на тi округи, якi свого часу недоотримали кошти. Загальний кошторис Програми на 2017 рік складає 137, 8 мільйонів гривень.

Проте такий підхід до формування перспектив розвитку галузі ЖКГ сприйняли не всі депутати міської ради. Зокрема члени фракції РПЛ запропонували внести до переліку об’єктів, ремонти на яких будуть виконуватися у поточному році низку власних пропозицій.

Міська рада не підтримала такі поправки, але міський голова Андрій Райкович підкреслив у розмові з депутатом Сергієм Бойком, що можливість внесення змін до міського бюджету по запропонваним позиціям буде триматися на контролі головним управлінням ЖХГ.

Свою незгоду із порядком формування нової Програми висловив і депутат Михайло Демченко, який звернув увагу на її незбалансованість, оскільки в ній не враховані всi його пропозицiї по округу.

Натомість Вiктор Кухаренко пояснив, що зауваження Михайла Демченка не вiдповiдають дiйсностi: об’єкти дл ремонтів депутат запропонуав у серединi грудня, коли бюджет Програми вже був опрацюваним, розглянуті заявки вiд депутатiв, мiського голови, його заступникiв, громадян та балансоутримувачiв будинкiв та прибудинкових територiй. Але і при цьому, наголосив Віктор Кухаренко, пропозицiї Михайла Демченка врахованi у перелiку об’єктiв, фiнансування яких буде здiйснюватися у 2018 i подальших роках.

Під час обговорення, депутат Володимир Зайченко звернув увагу на необхідність ретельного опрацювання усіх об’єктів, які пропонуються включити до титульних списків. За словами депутата, мешканці декількох будинків, якi сьогодні пропонувалося додати до програми на 2017 рік, вже утворили ОСББ, а тому їх фiнансування iз мiського бюджету не може здійснюватися, відповідно до чинного законодавства. Такі об’єднання, наголосив Андрій Райкович можуть піти іншим шляхом – скористатися програмою підтримки ОСББ,

яка цьогоріч маю бюджет 2,5 мільйони гривень. Достатньо подати до міської ради відповідний проект, але і його жителям багатоповерхівок допоможуть скласти у головному управлінні ЖКГ міста.

За результатом детального обговорення Програми, вона була затверджена 26 голосами з урахуванням пропозиції депутата Олександра Цертія: покажчики назв вулиць у Кропивницькому виготовлятимуться за кошти міського бюджету на усі будинки у місті, а не лише на ті, що перебувають у комунальній власності, як це передбачалося проектом Програми.

Усі новини