Кропивничан закликають не спалювати опале листя

Середа, 28 вересня 2022 15:43

З настанням осені деякі містяни, наводячи лад на своїх земельних ділянках, спалюють опале листя та інші рослинні рештки. Незважаючи на застереження екологів та медиків, такий спосіб утилізації видається їм цілком прийнятним.

Насправді ж при згоранні однієї тони листя утворюється 9 кілограмів мікрочастинок пилу, які під час вдихання осідають у дихальних органах людини, та 3 кілограми чадного газу, який зв’язується із гемоглобіном крові та блокує постачання кисню до тканин. Разом із димом також вивільняються пестициди й радіонукліди, виділяються бензопірен, який здатен викликати онкологічні захворювання та діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

Окрім безпосередньої загрози здоров’ю, такі дії суттєво шкодять довкіллю, підвищують ризик виникнення пожеж. В туманні дні дим утворює смог, який погіршує видимість на автошляхаха, що, в свою чергу призводить до збільшення кількості аварій. Густий дим є напівпровідником і за певних умов може стати причиною знеструмлення ліній електропередачі.

Спалювання рослинних рештків завдає шкоди родючому шару грунту, натомість компостування, як спосіб утилізації опалого листя, дозволяє власникам земельних ділянок отримуватимувати ефективні та безкоштовні добрива.

Відповідно до статті 20 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» на території підприємств, установ, організацій і населених пунктів не допускається спалювання промислових та побутових відходів, які є джерелами забруднення атмосферного повітря. Згідно зі статтею 77-1 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах тягне за собою накладення штрафу на фізичних осіб від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб — від 900 до 1260 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Фахівці відділу екології та контролю за використанням і охороною земель Кропивницької міської рад вкотре закликають містян дотримуватися природоохоронного законодавства й не наражати здоров’я своє та інших людей на небезпеку.

Усі новини