Квіти та щедрівки у музеї Осмьоркіна

Середа, 15 січня 2020 15:15

У Кропивницькому в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна в День Святого Василя – 14 січня, відбулося цікаве мистецьке дійство.

Всі, хто завітав до музею, потрапили в своєрідний зимовий сад, презентований на  виставці «Квіти серед зими».

Людство завжди з особливою пошаною ставилося до рослинного світу. За віруваннями, обрядові традиції, пов’язані з ним, мали забезпечити здоров’я, добробут сім’ї, плодючість землі та щастя. Квіти - постійні супутники нашого життя. Є вони, як обереги і на нашому національному одязі у вишиванках та рушниках, символізуючи життя і продовження роду.

Тож, представлені на виставці квіткові натюрморти в обрамленні саме зимових пейзажів яскраво передають особливу, неповторну колористику української сонцедайної палітри барв, народженої небесною блакиттю та  духмяними степами, і дарують радісну атмосферу новорічно-різдвяних свят, сповнених перемоги світла над темрявою, добра над злом, віри над невіглаством, краси над потворністю, а значить – перемоги любові і життя.

Експозицію виставки складають понад шістдесят живописних, графічних та декоративних творів з музейної колекції «Сучасне українське образотворче мистецтво». І в цьому також є знаковість, адже перша виставка в новому році присвячена 35-річчю створення музею.

Авторами доробків, починаючи з 1970-х років і до сьогодення, є як відомі і знані митці, так і молоді художники не лише з нашого міста, а й з Одеси, Дніпра та Харкова. Більшість з них є лауреатами обласних премій в сфері образотворчого мистецтва  та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна та в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка.

Експоновані твори народних художників України Михайла Надєждіна та Анатолія Горбенка, заслужених художників України Сергія Шаповалова, Анатолія Янєва, Фелікса Полонського, Андрія Надєждіна, Нелі Фірсової, Анатолія та Галини Кравченків, заслуженого працівника культури України Василя Хвороста, членів Національної Спілки художників України Анатолія Шаповалова, Юрія Гончаренка, Ольги Коломієць, Олександра Фірсова, Юрія Вінтенка, Олександра та Людмили Демиденків, Ольги Пунгіної, Андрія Кадигроба, Анатолія Кімнатного, члена Національної Спілки майстрів народного мистецтва України Лариси Гарбузенко, члена Національної Спілки архітекторів України Ірини Кухаренко, живописців Галини Ярової-Вінтенко, Лариси Яковлевої, Володимира Остроухова, Олександра Василенка, Марини Скабьолкіної та майстра арт-квілту Людмили Кривенко яскраво відображають не лише творчі уподобання кожного художника, а й загальні риси розвитку сучасного українського образотворчого мистецтва. Використовуючи безмежні можливості співзвучання кольору, лінії, матеріалу та фактури, мистці розкривають перед нами красу сповненого гармонії світу природи.

А окрасою вернісажу стали щедрівки у виконанні фольклорного гурту «Млиночок» при музеї музичної культури імені Кароля Шимановського, які привітали всіх гостей з початком нового року старовинними обрядовими піснями, зібраними на території нашого степового краю.   

Примітно, що естафету професійних музикантів продовжили в той день колядники з музичної школи №1 імені Генріха Нейгауза. Вони презентували своїм одноліткам з художньої школи імені Олександра Осмьоркіна, які прийшли в музей ознайомитись з новою виставкою, святкову новорічно-різдвяну виставу.

Ось так – вернісажем, колядками та щедрівками творчо розпочав свій ювілейний рік музей Олександра Осмьоркіна, подарувавши всім шанувальникам образотворчого мистецтва живописні квіти і мелодії зимових свят.

 

Віта Чернова, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини