Маріанна Морква: “В Україні зроблено ще один крок для підтримки підприємців”

Вівторок, 21 січня 2020 14:05

Сьогодні, 21 січня, під час пресконференції у міській раді директор департаменту-начальник управління економіки Маріанна Морква розповіла про нову державну програму «Доступні кредити для мікро- та малого підприємництва», яка почне працювати з 01 лютого 2020 року.

За інформацією Маріанни Моркви, нова Програма передбачає надання  кредитів під 5-9% річних, на суму до 1,5 млн. грн, терміном на 5 років. На реалізацію Програми у Державному бюджеті України на 2020 рік передбачено 2 млрд грн.

Фонд розвитку підприємництва надаватиме підтримку суб’єктам мікро- та малого підприємництва за двома напрямками:

- здешевлення кредитів шляхом компенсації відсоткової ставки до рівня 5, 7 та 9% річних за кредитами у національній валюті. Відсоток залежить від розміру та типу бізнесу:

5% річних, якщо виручка до 25 млн грн і створюються мінімум 2 робочих місця;
7% річних – для бізнесу з виручкою до 25 млн грн, який не створює нових робочих місць, але за кожного нового працівника ставка знизиться на 0,5%;
9% річних – для бізнесу з виручкою до 50 млн грн;

- надання часткових гарантій за кредитами, наданими мікро та малому бізнесу, якщо у них не вистачає застави.

Начальниця управління економіки зауважила, що для участі потрібно мати: бізнес-план, позитивну фінансово-кредитну репутацію та платіжну дисципліну.

- Стартапи зможуть брати участь від початку своєї діяльності, а чинний бізнес — лише той, що працює мінімум 12 місяців, - зазначила Маріанна Морква. - Сам учасник інвестує 20% власних коштів від усіх витрат. Сфери діяльності будь-які: енергетика, освіта, охорона здоров’я, транспорт, виробництво, спорт, розваги чи будь-які інші послуги. Порядок надання підтримки буде визначено найближчим часом відповідним рішенням Кабінету Міністрів України.

Більш детально з умовами програми можна ознайомитись за посиланням: guf.gov.ua.

Разом з тим, міською рада Кропивницького прийняла міську Програма розвитку малого і середнього підприємництва.

У рамках вищезазначеної Програми за рахунок міського бюджету суб'єктам підприємництва міста на безповоротній основі надається фінансова підтримка для реалізації інвестиційних проєктів на умовах співфінансування з Регіональним фондом підтримки підприємництва у Кіровоградській області. З умовами надання фінансової допомоги можна ознайомитися на офіційній сторінці Кіровоградської обласної державної адміністрації у розділі «Кіровоградщина бізнесова». На реалізацію інвестиційних проєктів на умовах співфінансування з Регіональним фондом підтримки підприємництва у Кіровоградській області у 2020 році виділено 50,0 тис.грн.

Крім того, в рамках Програми також діє Порядок використання коштів на фінансово-кредитну та інвестиційну підтримку суб’єктів підприємницької діяльності м. Кропивницького на часткову компенсацію відсотків за кредитами, які отримані в банківських установах на реалізацію інвестиційних проєктів.

- У 2019 році два суб’єкти господарювання у Кропивницькому скористалися даною Програмою та отримали 150 тис. грн на компенсацію відсотків за кредитами, які отримані в банківських установах на реалізацію інвестиційних проектів, - розповіла Маріанна Морква. - У міському бюджеті міста Кропивницького на 2020 рік на часткову компенсацію відсотків за кредитами, які отримані в банківських установах на реалізацію інвестиційних проектів виділено 100 тис. грн.

Для отримання фінансової допомоги на часткову компенсацію відсотків підприємцю необхідно підготувати:

  • заявку на участь у конкурсному відборі у двох примірниках;
  • кредитний договір з банківською установою на отримання кредиту та довідку щодо сплачених відсотків по кредиту в поточному році на впровадження інвестиційного проєкту;
  • документи, що підтверджують цільове використання кредитних коштів, а саме: рахунки-фактури, договір купівлі-продажу або документ, що підтверджує сплату коштів на придбаний товар або виконані роботи, акт прийому- передачі товарів/акт про надання послуг або накладна на товар;
  • довідку про відсутність порушеної справи про банкрутство;
  • довідки податкового органу щодо відсутності заборгованості перед бюджетами усіх рівнів та по сплаті єдиного соціального внеску.

Бланки заявок та консультації з даних питань надаються департаментом з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Міської ради міста Кропивницького за адресою: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, буд.41, кімн.402,  тел. (0522) 36 13 35.

 

Усі новини