Микола Рибак: маємо на меті повністю вивести з тіні стосунки у сфері праці. І ми це зробимо!

Вівторок, 28 січня 2020 17:37

Відділ з питань праці міської ради Кропивницького здійснюватиме індивідуальні візити до суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у сфері торгівлі, тимчасового розміщення (готелі) та організації харчування.

Як повідомив начальник відділу Микола Рибак, така робота здійснюватиметься  за дорученням Прем’єр - міністра України і матиме на меті проведення роз’яснювальної роботи про неприпустимість допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин.

- Відділ з питань праці міської ради Кропивницького та управління Держпраці у Кіровоградській області до 31 січня виконають попереджувальну роботу, - відзначив Микола Рибак. - Інспектори праці дадуть термін суб’єктам господарювання до 01 лютого 2020 року для приведення у відповідність усіх необхідних документів про працевлаштування найманих працівників. Ми маємо шість тисяч суб’єктів господарювання лише у місті Кропивницькому, які маємо попередити про наступну фінансову відповідальність. І саме цим ми наразі займаємося.

А вже через місяць, за словами начальника відділу, почнуться перевірки. І, у разі виявлення нелегальних працівників, будуть накладені фінансові санкції. Штраф за одного нелегального працівника на сьогодні не лише не зменшився, а навіть збільшився за рахунок підвищення з 01 січня 2020 року мінімальної заробітної плати. Тож фінансова санкція на сьогодні достатньо відчутна і  складає 30 мінімальних заробітних плат – 141 690 гривень.

Тож від роботодавців інспектори праці очікують:

  • укладення у письмовій формі трудового договору (контракту) оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, з яким необхідно ознайомити працівника (ст. 24 КЗпП України);
  • повідомлення органів Державної фіскальної служби про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (ст. 24 КЗпП України, Постанова КМУ від 17.06.2015 № 413);
  • здійснення роботодавцем запису до трудової книжки, поданої працівником у встановленому порядку (Постанова КМУ від 27.04.1993 №301);
  • інформування працівника про умови праці, ознайомлення із посадовою інструкцією та правилами внутрішнього трудового розпорядку, визначення працівникові робочого місця та проведення інструктажу з техніки безпеки (ст. 29 КЗпП України);
  • за умови використання праці іноземців або осіб без громадянства – отримання відповідного дозволу у встановленому законодавством порядку (ст. 8 Закону України «Про зайнятість населення»).

- Ми маємо на меті вивести із тіні усі нелегальні відносини між роботодавцем та найманим працівником, - попередив Микола Рибак. - І ми це зробимо! Пам’ятаймо, що повага до себе починається з шанування законів своєї держави!

Усі новини