Міська рада Кропивницького –за пріоритет національного усиновлення дітей-сиріт

Вівторок, 18 лютого 2020 16:29

На виконання заходів Програми соціально-правового захисту дітей у 2019 році використано 126,9 тис. грн. із загального фонду міського бюджету Кропивницького. Про це повідомила заступник міського голови Наталія Дзюба під час звіту за результатами виконання бюджетних програм у 2019 році сьогодні. 18 лютого.

- Кошти були використані для придбання квіткової продукції та подарунків до Дня матері, Дня сім’ї та Дня усиновлення, канцелярського приладдя для  проведення заходу з нагоди Дня знань для дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, подарунків для проведення заходу до Дня інваліда дітям з інвалідністю з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, виготовлення та придбання інформаційно- методичних матеріалів, брошур, інших інформаційних видань з питань захисту прав дитини, новорічних подарунків для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, - відзначила заступник міського голови.

    На обліку управління з питань захисту прав дітей міської ради перебувають 116 дітей, які мають складні життєві обставини. З метою перевірки умов утримання та виховання таких дітей  у 2019 році було проведено 104 профілактичні рейди, під час яких з батьками здійснювалася профілактично-роз’яснювальна робота. До органів внутрішніх справ  направлено 30 клопотань про притягнення батьків до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов'язків, а до судів міста направлено 21 позов щодо позбавлення батьківських прав та відібрання дітей від батьків без позбавлення батьківських прав.

В окремих випадках, при безпосередній загрозі життю та здоров'ю дітей, здійснювались заходи щодо негайного відібрання дітей від батьків. Так,  минулого року прийнято два рішення виконкому про негайне відібрання трьох дітей від.

- Залишається гострою проблема соціального сирітства, коли при живих батьках діти залишаються без  батьківського піклування. Протягом 2019 року в закладах охорони здоров’я, розташованих та території міста, батьками залишено 8 немовлят, - звернула увагу Наталія Дзюба. -  У  Кропивницькому запроваджена та функціонує  нова форма сімейного виховання дітей – патронат над дитиною, завданням якої є забезпечення захисту прав дітей, які через складні життєві обставини тимчасово не можуть проживати разом з батьками. 

Не менш важливим напрямком діяльності управління є профілактика правопорушень у дитячому середовищі.

Спеціалісти управління взяли участь у засіданнях рад профілактики правопорушень у 22 навчальних закладах міста. З метою підвищення правової обізнаності батьків і дітей, посилення відповідального батьківства, попередження насильства в сім'ї, провели 119 профілактичних бесід на правову тематику.

Протягом року здійснювалась робота з неповнолітніми, які скоїли кримінальні правопорушення. Під час  спільних профілактичних рейдів з’ясовувались причини та умови, які призвели до скоєння дітьми правопорушень, проводилась робота з метою недопущення повторного їх  скоєння. 

Протягом 2019 року фахівцями управління виявлено 68 дітей, які залишились без батьківського  піклування. Дітям надано статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, що гарантує отримання ними пільг, передбачених законодавством. До сімейних форм виховання влаштовано 51 дитину.

На первинному обліку управління перебувають 386 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.  З них до сімейних форм виховання влаштовано 348, що складає 90 % від загальної кількості дітей.

Усиновлення є пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На території міста Кропивницького проживає 148 сімей, які усиновили 163 дитини. У місті також функціонують  26 прийомних сімей, в яких виховується 38 дітей та 3 дитячих будинки сімейного типу, в яких виховується 25 дітей.  Всі прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу перебувають під контролем управління.  

Управлінням проводиться робота, спрямована на зміцнення родинних цінностей, популяризації сімейних форм виховання. Традицією стало привітання прийомних батьків та батьків-вихователів, опікунів, піклувальників з Міжнародним днем сім’ї, Днем матері, Міжнародним днем захисту дітей, Днем усиновлення, святкування новорічних та різдвяних свят.

Не залишилися без уваги діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, з інвалідністю. До Міжнародного дня людей з інвалідністю проведено захід, під час якого діти отримали подарунки.

Одним із пріоритетних напрямків роботи управління є захист житлових прав дітей. При виявленні дитини, яка залишилась без батьківського піклування, або дитини - сироти,  оперативно вживаються заходи, спрямовані на збереження майна та житла дитини. Жилі приміщення не можуть бути відчужені без отримання згоди від органу опіки та піклування, яка надається лише у разі гарантування збереження права на житло. 

На постійному контролі управління перебувають  питання постановки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 16 до 18 років на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

- На виконання постанови Кабінету Міністрів України погоджено виплату грошової компенсації за кошти субвенції з державного бюджету 7 особам з числа дітей, позбавлених батьківського піклування, для  придбання житла, - відзначила Наталія Дзюба.

У пріоритеті на 2020 рік для управління з питань захисту прав дітей міської ради залишаться соціально-правовий захист дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, та знаходяться на обліку, - проінформувала начальник управління Тетяна Тимоховська.

- Своєчасне виявлення дітей, які залишились без батьківського піклування, та здійснення заходів їх соціального та правового захисту, забезпечення стовідсоткового надання юридичного статусу дітям-сиротам та дітям, які залишились без піклування батьків, розвиток сімейних форм виховання таких дітей  будуть у центрі уваги наших спеціалістів, – пообіцяла   Тетяна Тимоховська. – Крім того, ми будемо виступати за забезпечення пріоритету національного усиновлення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та за залучення до співпраці громадських і благодійних організацій, діяльність яких спрямована на соціальний захист дітей.  

Усі новини