Оксана Горбенко: у Кропивницькому сформувався потужний волонтерський рух

Вівторок, 17 травня 2022 19:43

За вісім років війни у Кропивницькому сформувався потужний волонтерський рух. Із початком повномасштабного вторгнення російської орди волонтерство набуло особливого розмаху. Кропивничани перераховують кошти, допомагають особисто або через великі фонди, організовують волонтерські організації та волонтерять безкоштовно. Щодня з’являються повідомлення про нові організації, фонди, які долучаються до цього руху. Про розвиток волонтерського руху у Кропивницькому в період війни розповіла начальниця відділу комунікацій Кропивницької міської ради Оксана Горбенко під час апаратної наради сьогодні, 17 травня.

- Вже 25 лютого гуманітарні волонтерські центри розгорнулися на базі багатофункціонального громадського простору “Krop:hub”, створеного за ініціативи громадських організацій “Серця матерів та ветеранів війни Кропивницького”, “Коловорот”, “Смайл”, Асоціації жінок “ДІЯ” та на Козачому острові Перемоги. Тут збирають гуманітарну допомогу для ЗСУ і тероборони, систематизують запити на її отримання, організовують усю логістику для того, щоб необхідні речі отримали всі, хто цього потребує. Сьогодні статус внутрішньо переміщеної особи отримали 18 тисяч 165 осіб, з яких 4 754 дитини. Проте з початку воєнних дій їх було значно більше, деякі люди зупинялася у місті на одну-дві доби, - розповіла Оксана Горбенко.

За словами очільниці управління, для роботи з переселенцями у Кропивницькому відкрили гуманітарний центр ГО “Територія успіху”, через який уже видали понад 7 тисяч продуктових наборів, а допомогу отримали понад 18 тисяч переселенців. У гумцентрі працює 75 волонтерів, серед яких і кропивничани, і внутрішньо переміщені особи. Організація тісно співпрацює з європейськими партнерами, зокрема, чеським фондом Людина, Юнісеф, спеціалізованою структурою ООН із захисту прав та інтересів дітей. Гуманітарну допомогу переселенцям надають Батьківська рада Кропивницького, ГО «Десяте квітня», ТМ «Zolotoi Vek», благодійний фонд «Єдність» та інші організації. Протягом місяця (з 14 квітня до 14 травня) вся виручку за щоденну ранкову каву, яка продавалася з 7:30 до 11:00, це більше тисячі гривень в день, передавала кав‘ярня «Ваніль». Працювали під девізом: більше кави - більше добра, більше допомоги!

ТОВ "Швейне виробництво "Мрія Є" пошили для волонтерів Гуманітарного центру теплі і зручні жилетки. У квітні всього за два дні кропивничани пожертвували, а неймовірна команда волонтерів Гуманітарного центру "Територія успіху" зібрала і доставила 5 холодильників і одну пральну машину для переселенців з міст охоплених війною, які живуть в гуртожитках.

09 травня розпочав свою роботу ще один Гуманітарний центр, який  працює на базі школи №35. Координатором є організація-партнер “Території успіху” - Центр розвитку громади “Джерело”.

Ще один центр розміщується у приміщенні училища імені Федоровського, координатором є БФ «Планета». Зараз вимушеним переселенцям там надають посуд, подушки, постільну білизну, матраци, дитяче харчування. Продуктових наборів не вистачає, тому офіційно гуманітарний штаб ще не працює. Фонд також надає допомогу ЗСУ (продукти харчування та засоби особистої гігієни).

Крім, зазначених організацій допомогу вимушеним переселенцям надають і інші організації.

Волонтерський центр «Разом ми сила» надавав допомогу з розселенням переселенців, посуд, подушки, постільну білизну, дитяче харчування Зараз центр основним напрямком своє діяльності  визначив допомогу ЗСУ.

СК «Борець» надає допомогу з розселення та харчування сімей переселенців, є можливість безкоштовних тренувань на базі СК. На базі спортивного клубу проживають 50 осіб. Це родини з дітьми. Зараз клуб закінчив ремонт ще однієї кімнати. Можуть розмістити ще 10 осіб. Також питаннями поселення і організації харчування займається БФ  “Милосердя”.

 ГО “Десяте квітня” надає безоплатну юридичну допомогу, допомагає з придбанням побутової техніки, планують надавати психологічну допомогу на базі організації.

Гуманітарні центри співпрацюють з представництвом французької організації ACTED Ukraine. Організація не працює напряму з переселенцями. Вони надають гуманітарну допомогу волонтерським організаціям. Діє програма, завдяки якій переселенцям надається грошова допомога, яку вони можуть отримати через ЦНАП, організовують безкоштовні обіди для 500 осіб. Заявки можна подати через гугл форму.

 Переселенцям надають підтримку одягом і речами, побутову техніку, продукти, житло, юридичну допомогу. Сьогодні волонтери надзвичайно важливі.

- Незабаром відновить роботу громадський простір Mir2.0. Він функціонуватиме як простір соціалізації та адаптації вимушено переселених людей з регіонів бойових дій та тимчасової окупації. Буде розроблений графік заходів направлених на роботу з психологічними та економічними наслідками пережитої катастрофи як для малечі, так і для дорослих. На території простору буде обладнане та підготовлене укриття, - зазначила Оксана Горбенко.

Волонтерство - це самовіддана праця, це не тільки про безкоштовність, це про емпатію, про готовність допомогти, про довіру, про нормальну немеркантильну взаємодію, про здорові соціальні зв’язки.  І це безліч викликів на усіх рівнях. Перший з них – дефіцит ресурсів. І не лише особистих, пов’язаних з часом, здоров’ям, емоційним вигоранням, – а й, насамперед, фінансових. Ця проблема стосується майже усіх, незалежно від розміру організації. Через брак коштів та можливості охопити неосяжне волонтерським організаціям доводиться активніше працювати над фандрейзингом і концентруватися на задоволенні конкретних потреб і запитів. Запити на допомогу приходять звідусіль, і на перших етапах хочеться допомогти кожному, але ресурс, на жаль, не безмежний. Тому потрібно визначатися з напрямком. Звідси і відбувся цей розподіл: хтось допомагає ЗСУ, хтось переселенцям. На етапі визначення з напрямком у волонтерів з’являється нова проблема – нерелевантність запитів. Навіть якщо чітко вказано, чим займається організація, люди часто сприймають волонтерські фонди, як магазин. Наприклад, може прийти список із 30 найменувань, складається враження, ніби люди думають, що все це лежить на полицях і чекає, коли з'явиться потреба.

Для залучення коштів волонтери працюють над збільшенням довіри, роблячи акцент на підзвітність та прозорість. Тим не менш, виклики і проблеми не заважають волонтерам продовжувати діяльність і навіть продумувати стратегії подальшого розвитку.

- З одного боку, волонтерство не має бути професією, хоча і стає нею для багатьох. З іншого боку, волонтерство – це елемент громадянського суспільства, волевиявлення дією. Цей волонтерський досвід формує громадян і громадянську позицію. Волонтерський рух сам організовується і виростає до того, щоб мати можливість взаємодіяти з державними органами, органами місцевого самоврядування, - переконана Оксана Горбенко. - Зі свого боку ми розуміємо це і цінуємо. Проблемних питань було озвучено чимало, вони вирішуються у робочому порядку. Наразі гостро стоїть питання щодо забезпечення Гуманітарних центрів продуктами харчування. Волонтери сподіваються на підтримку міської ради і обласного гуманітарного штабу.

Усі новини