ПФУ інформує: важливою умовою для призначення пенсії в Україні є наявність страхового стажу

Середа, 10 жовтня 2018 15:25

Про зарахування періодів трудової діяльності до страхового стажу інформує управління інформаційних систем та електронних реєстрів головного управління Пенсійного Фонду України в області.

Поняття страхового стажу визначено Законом України від 09 липня 2003 року “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, який набув чинності з 01 січня 2004 року. Саме з цього часу поняття “трудовий стаж” замінено поняттям “страховий стаж” та є одним з основних факторів, що впливають на розмір майбутньої пенсії.

Трудовий стаж — це періоди офіційної роботи, які підтверджуються записами в трудовій книжці. Страховий стаж - це період, за який роботодавцем або особою самостійно сплачено страхові внески до Пенсійного фонду України. Сплачено - є стаж, не сплачено - стажу немає.

За інформацією управління інформаційних систем та електронних реєстрів, періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності Закону, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше. Так, страховий стаж за період роботи до 01.01.2004 року згідно зі статтею 62 Закону України “Про пенсійне забезпечення” обчислюється відповідно до записів у трудовій книжці, а за періоди роботи після 01.01.2004 року - за умови сплати страхових внесків. Тобто, увесь трудовий стаж, що мала людина до 2004 року, автоматично перетворився на страховий стаж. Після 2004 року людина повинна заробляти саме страховий стаж і робити це в єдиний спосіб - сплачувати страхові внески.

Усі новини