Розгляд земельних питань у міській раді Кропивницького зрушився із третьої спроби

Середа, 29 березня 2017 08:52

Земельні питання ніколи не вирішуються швидко. Для того, щоб отримати земельну ділянку під гараж, будівництво чи ведення садівництва, кропивничанин повинен пройти довгу бюрократичну процедуру – звернутися до кількох управлінь міської ради, отримати низку дозволів, надати підтвердження, що він має право на цю земельну ділянку й таке інше.

Однак у нашому місті є значно більші гальма, ніж бюрократична машина. У Кропивницькому все може зупинитися на розгляді питання членами депутатської постійної комісії з питань архітектури, будівництва, реклами, регулювання земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища.

Двічі протягом кількох тижнів ця комісія не могла зібратися через те, що не було кворуму. Обидва рази на засідання приходило тільки три депутати – голова комісії Олександр Шамардін, а також Андрій Ларін та Вадим Дрига. А тим часом, накопичилося більше двохсот нагальних питань. У вівторок комісія вирішила зібратися втретє. І знову на її початку було три депутати. Решта або не відповідали на телефонні дзвінки взагалі, або казали, що дуже зайняті. Лише один – Сергій Капітонов сказав, що вже на шляху до міської ради. Поки його чекали, люди, які вже по кілька разів дарма приходили на засідання комісії і які тривалий час чекають, доки вирішиться їхнє питання, висловлювали своє обурення.

– Я протягом півтора року не можу отримати землю під гараж, - каже Олена Задніпряна. – А він мені конче необхідний. Справа в тому, що моя донька хвора на онкологічну недугу, нам доводиться дуже часто їздити на обстеження, лікування. Машину поставити немає де, залишаємо її на стоянці і платимо за це гроші. Я не можу зрозуміти депутатів – а якби я, лікар, не ходила на роботу? Чому вони думають, що вони вище за інших?

– Мій син – майстер спорту, неодноразово представляв Україну на міжнародних змаганнях, потім, отримавши травму, став інвалідом І-а групи, - каже Ганна Хлевіцька. – І ось вже скільки часу ми не можемо отримати гараж. Тоді як у нашому дворі їх понаставляли люди, які явно на це не мали права.

– Ми вже втретє приходимо на засідання комісії, - каже перший заступник виконавчого директора філії Національної телекомпанії України «Кіровоградська регіональна дирекція» Олена Кваша. – Просимо зменшити орендну плату за користування землею під Телецентром, оскільки знаходимося в процесі реформування і у нас зменшено фінансування. Однак приходимо дарма, бо депутати ігнорують засідання комісії. Третій раз прийшов на засідання земельної комісії і голова комітету мікрорайону Никанорівка Віктор Гончаров. Просить землю під дитячий спортивний майданчик. Також серед присутніх були і воїни АТО. Дехто хоче отримати належну йому за законом земельну ділянку, ще один учасник АТО прагне отримати дозвіл на відкриття магазину із соціальними знижками для наших захисників.

Чому частина членів комісії ігнорує її засідання. У Фейсбуці дехто із них заявляє, що не згоден із тим, що головою комісії було призначено Олександра Шамардіна. Є й такі, хто взагалі висловлюється, наприклад, проти виділення земельних ділянок під гаражі, хоча це законне право громадян, тим більше – інвалідів. А хтось ставить під сумнів, що

гаражі отримують ті, кому належить – мовляв, ділянки оформлюються на «підставних» інвалідів, а потім викупляються. Такі факти дійсно мали місце у Кропивницькому. Але що заважає депутатам перевірити ті ділянки, які хочуть отримати кропивничани?

– Урешті-решт, якщо частини членів комісії є якісь претензії до мене, до формування порядку денного, що має розглядатися на засіданні, є якісь сумніви, чи не логічніше прийти на нього і висловити прямо свою позицію, аніж просто саботувати його? – підкреслив голова комісії Олександр Шамардін. – У нас кожного дня додаються нові питання, люди чекають їх вирішення. Цього можна було б уникнути, якби депутати Юрій Деркаченко, Віталій Бєлов та Юрій Гребенчук не бойкотували засідання комісії. Вони мають розуміти, що незалежно від того, хто голова комісії, їх прямий обов’язок – розглядати питання громади, а зараз вони порушують права людей.

Ще один момент. Рішення земельної комісії, у принципі, носить рекомендаційний характер. Тож, з огляду на критичну ситуацію, що склалася, аби люди могли скористатися своїм законним правом отримати земельні ділянки, можна було б винести земельні питання на сесію і без погодження їх більшістю членами комісії. Однак чи є гарантія, що ті ж самі депутати, які не ходять на засідання комісії, не оскаржать потім з цих підстав рішення міської ради у суді?

Свою позицію стосовно ситуації, яка склалася, висловили у понеділок під час апаратної наради і міський голова Андрій Райкович та секретар міської ради Андрій Табалов.

– На жаль, саботаж депутатської діяльності можна спостерігати не тільки в намаганні зірвати сесійні засідання, – відзначив Андрій Табалов. – Минула сесія наочно це продемонструвала: складно було працювати в першій її половині, коли розмовами намагалися підмінити роботу, а вже після перерви в залі залишилися лише налаштовані на конструктив депутати, яким вдалося прийняти всі заплановані до розгляду рішення. Сьогодні ж є проблеми в роботі постійних депутатських комісій, особливо «земельної» через відсутність кворуму. Я звертаюсь до тих депутатів, які ігнорують роботу в комісіях. Таким чином ви бойкотуєте не мене і не міського голову, ви бойкотуєте громаду міста. Адже комісія має розглянути сотні питань, вирішення яких очікують містяни, серед яких і учасники АТО, і підприємці. Важливо також проаналізувати стан використання раніше наданих в оренду земельних ділянок. Адже не секрет, що багато з них перебувають у захаращеному стані, їх не використовують за призначенням. Навести лад у питаннях регулювання земельних відносин – наш прямий обов’язок.

І міський голова і секретар міської ради закликали депутатів чесно виконувати свої депутатські обов’язки.

Наостанок зазначимо, що третє засідання земельної комісії все ж відбулося. Хоч і з запізненням, однак прийшов Сергій Капітонов. Члени комісії, за його пропозицією, виключили з порядку денного ряд питань, що стосувалися надання гаражів та аукціонів, однак ті питання, які стосувалися присутніх у залі інвалідів, воїнів АТО розглянули позитивно.

Джерело : http://www.vechirka.com.ua

Усі новини