«Смертельний соль-дієз»: нова книга кропивницьких авторів про російсько - українську війну

Середа, 9 листопада 2022 15:13

Напередодні Дня української писемності та мови до міського літературно-меморіального музею І.К. Карпенка-Карого завітали керівниця обласного літературного об’єднання «Степ» Ольга Полевіна, члени цієї організації Олена Трибуцька, Ніна Даниленко, Максим Липкан і Галина Суржок – п’ятеро з тринадцяти авторів збірки «Смертельний соль-дієз», яка нещодавно побачила світ у кропивницькому поліграфічно-видавничому центрі «Імекс-ЛТД».

Твори, які увійшли до книги, написані в період від трагічного 24 лютого по вересень 2022 року. «Слово – сильна зброя», − вважають степівчани. Емоції і почуття, що зашкалюють, перетворені ними на прозові та поетичні рядки.

У липні в музеї було презентовано збірку «Поезія без укриття» − плід колективної праці поетів усієї країни, серед яких і наші земляки. «Смертельний соль-дієз» створений зусиллями виключно літераторів «Степу» імені Віктора Погрібного.

Під час зустрічі автори читали оповідання та вірші, розповідали, що саме породило ідею того чи іншого сюжету.

Науковці музею звернули увагу: нова збірка − додаток до літературно-мистецького та громадсько-публіцистичного журналу «Степ» і нагадали, що на початку 1880-х років у будинку Тобілевичів, де нині розміщено музей, велася підготовча робота з укладання українського альманаху. На жаль, розгром єлисаветградського українофільського гуртка і репресії щодо його членів відтермінували справу, але вислані до Херсону статистик і громадський діяч Олександр Русов, його дружина Софія (у Єлисаветграді мешкали у Тобілевичів), правник і громадський діяч Дмитро Маркович (входив до близького оточення Івана Тобілевича [Карпенка-Карого]) роботу продовжили. Альманах «Степ» побачив світ наприкінці 1886 року. До речі, в ньому надрукували драму І. Карпенка-Карого «Бондарівна». Ось такий «тезка» був у сучасного кропивницького журналу «Степ».

Степівчан, що представляли «Смертельний соль-дієз», і господарів музею об’єднали в цей день щирі емоції і спільне бажання скорішої перемоги над ворогом. Нова книга доповнить збірку літератури, народженої війною,  й обов’язково стане експонатом майбутніх виставок.

Усі новини