«Сонце зимою»: у Кропивницькому відкрилася виставка до 75-річчя заслуженого художника України Анатолія Янєва

Середа, 16 грудня 2020 15:46

Творчий подарунок відомому кропивницькому митцю заслуженому художнику України Анатолію Янєву з нагоди його 75-річного ювілею підготував художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна.  На музейному веб-сайті створена віртуальна персональна виставка його робіт «Сонце зимою».

Анатолій Янєв народився 15 грудня 1945 року на Кіровоградщині. Малюванням захоплювався з дитинства. Професійну освіту отримав в Київському державному художньому інституті, нині Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури України, де його викладачами були народні художники України Тетяна Голембієвська та Віктор Шаталін. По закінченні навчання в 1974 році приїздить в наше місто і успішно працює художником-живописцем Кіровоградських художньо-виробничих майстерень Художнього фонду Української РСР. Згодом викладає образотворчість на мистецькому факультеті Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка та в художній школі імені Олександра Осмьоркіна.

Але головним для Анатолія Янєва завжди був і є живопис. Він бере участь в обласних, всеукраїнських та зарубіжних художніх виставках. Влаштовує персональні виставки в мистецьких закладах міста Кропивницького – обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І.Чижевського, обласному художньому музеї, нині Музей мистецтв, галереї «Єлисаветград» і звичайно в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна. Його твори є окрасою музейних збірок і приватних колекцій.

Анатолій Янєв у 2005 році став першим лауреатом обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «національна традиція», а в 2013-му отримав високе державне звання «Заслужений художник України».

І нині Анатолій Янєв активно працює. Постійно перебуваючи в пошуку нових форм виразності, створює нові картини, в яких розкриває образ людини і світу, в якому вона живе.

Експозицію презентованої ювілейної виставки складають понад двадцять живописних та графічних творів художника з музейної колекції «Сучасне українське образотворче мистецтво» різних років, починаючи з 1970-х і до сьогодення. Пейзажі, натюрморти, портрети друзів-художників, рідних і в стилі «ню», а також автопортрети митця яскраво відображають еволюційні процеси в класичному реалістичному живопису, традиції якого художник впевнено впроваджує в сучасній образотворчості.

Оригінальним доповненням виставки є фото мистецьких подій художника в музеї – вручення обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна та презентації персональних виставок творів «Мистецькі обрії Анатолія Янєва» в рамках арт-проєкту «Лауреати обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна» у 2013 році і «Живописний всесвіт Анатолія Янєва» в рамках арт-проєкту «В майстерні художника» в 2018-му.

Запрошуємо всіх шанувальників образотворчого мистецтва завітати на музейний сайт у розділ «Вибрані виставки» і ознайомитись з творчими доробками заслуженого художника України Анатолія Янєва, які спонукають всіх нас замислитись над сенсом буття, і відчути гармонію живописного всесвіту талановитого художника

http://osmerkinmuseum.kr.ua/ex/avt163_u.html

 

Віта Чернова, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини