Тарифи на тепло для ДП «Кіровоградтепло» у Кропивницькому відкориговані до рівня економічно обґрунтованих

Середа, 23 січня 2019 11:30

Тарифи ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання для населення, бюджетних установ та інших споживачів приведені до рівня економічно обґрунтованих.

Відповідне рішення прийняв виконавчий комітет міської ради Кропивницького у вівторок, 22 січня.

Як відзначив начальник департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Андрій Паливода,  першою, і основною причиною зростання тарифу є збільшення витрат за статтею «Паливо». Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19.10.2018 року № 867 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу», з 01 листопада 2018 року для теплопостачальних підприємств передбачено:

збільшення ціни на природний газ для вироблення теплової енергії для категорії «населення» на 26,17%;

зменшення ціни на природний газ для вироблення теплової енергії по категоріях «бюджетні установи/організації» та «інші споживачі» на 21,14%.

Вартість транспортування природного газу магістральними трубопроводами та вартість його розподілу залишаються без змін, а саме: 119,40 грн. за 1 000 м³ без ПДВ та 613,30 грн. за 1000 м³ без ПДВ відповідно.

Другою важливою  підставою перегляду тарифів стало підвищення вартості електричної енергії на технологічні витрати. ПрАТ «Кіровоградобленерго» встановив роздрібний тариф на електроенергію на ІV квартал 2018 року в розмірі 242,912 коп./1 кВт*год без ПДВ при врахованому тарифі на електроенергію в діючих тарифах на теплову енергію 236,209 коп/кВт*год без ПДВ. 

Темп зростання тарифу на електроенергію склав 3%, що і враховано в розрахунку скоригованих тарифів.

 І, нарешті, третьою підставою перегляду тарифів є вартість паливо - мастильних матеріалів, яка зростала протягом 2018 року.

Вказані причини зумовили керівництво ДП «Кіровоградтепло» порушити перед виконавчим комітетом міської ради  питання щодо коригування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання та послугу з централізованого опалення.

Прийнятим рішенням були встановлені наступні  скориговані тарифи на послугу з централізованого опалення для населення у розмірі:

для абонентів житлових будинків з будинковими та квартирними приладами обліку теплової енергії – 2129,08 грн/Гкал (з ПДВ);

для абонентів житлових будинків без будинкових та квартирних приладів обліку теплової енергії - 54,25 грн/кв. м (з ПДВ). Зростання тарифів  зафіксоване на рівні  14.9%;

Попередні тарифи для абонентів ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» встановлювалися у вересні 2018 року. Для абонентів з лічильником тепло коштувало 1852,82 грн/Гкал , а без приладів обліку – 47,21 грн/м².

У той же час, тарифи на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання для бюджетних установ та інших споживачів зменшені і встановлені  у розмірі 1797,00 грн/Гкал (без ПДВ) за наступними складовими:

виробництво теплової енергії – 1590,65 грн/Гкал;

транспортування теплової енергії – 200,46 грн/Гкал; постачання теплової енергії – 5,89 грн /Гкал. Зниження тарифів склало  13,5%.

Усі новини