Технічну підтримку у розробці стратегії теплопостачання Кропивницького надасть проєкт USAID “Енергетична безпека”

П'ятниця, 22 січня 2021 16:08

Копітка і наполеглива робота міського голови Андрія Райковича у залученні провідних фахівців для розробки сучасної стратегії в організації системи теплозабезпечення Кропивницького дала свій результат.

Сьогодні, 22 січня, у міській раді відбулася перша online зустріч з представниками USAID ESP “Енергетична безпека”, які відтепер беруть під свою опіку і забезпечують технічну підтримку під час втілення у життя проєкту з розробки нової схеми теплопостачання обласного центру. Відповідний меморандум про співпрацю між Проєктом Енергетичної безпеки, КП «Теплоенергетик» та міською радою вже підписаний.

Втілення цього проєкту є стратегічним завданням для міської влади Кропивницького. Наявна система теплопостачання Кропивницького вже давно застаріла та неефективна. Наявні потужності теплогенерації морально і технологічно не відповідають викликам часу, адже були збудовані у 60-х роках минулого століття: вони тягнуть сотні мільйонів гривень з бюджету міста. Обласний центр давно розпочав пошуки високопрофесійних партнерів  для налагодження  співпраці у сфері модернізації існуючої у місті системи теплопостачання. Тож активні комунікації у сфері енергетичної безпеки, фахова підтримка, об’єктивна оцінка стану інженерних систем подачі теплоносія у Кропивницькому  найближчим часом стануть реальністю.

- Застаріла система теплопостачання у Кропивницькому є проблемою не поточного моменту, а цілого десятиліття. Вона назріла вже дуже давно, – наголосив Андрій Райкович. - Хочу зауважити, що місто справді цінує увагу поважної організації USAID до нашої проблеми і ми сподіваємося, що спільна робота ваших експертів, наших КП “Теплоенергетик”, профільного управління, моїх заступників дасть можливість в найкоротші терміни зрозуміти, проаналізувати ситуацію і знайти ту ефективну модель, яка ляже в основу проєкту модернізації схеми теплопостачання міста.

У свою чергу, місто і комунальне підприємство у стислі терміни виконало всі необхідні підготовчі для початку роботи заходи. А першим кроком стало повернення в комунальну власність орендованого підприємства «Кіровоградтепло».  

- Ми переконані, що проєкт буде успішним. – запевнив міського голову  керівник напрямку з питань теплопостачання проєкту USAID “Енергетична безпека” Євген Глушак. – Запорукою цьому є значний досвід наших спеціалістів у проектуванні систем теплопостачання. Наше завдання - зробити послуги подачі тепла у Кропивницькому такими, щоб споживачам було вигідно ними користуватися, а підприємство надавало їх беззбитково. Попередньо ми бачимо, що система буде мультифункціональною, тобто включатиме в себе власне централізовані, частково централізовані і індивідуальні схеми опалення.

Спеціалісти проєкту USAID “Енергетична безпека” на першому етапі здійснять оцінку технічного, економічного та фінансового стану теплогенеруючого підприємства і системи теплопостачання. Результатом реалізації спільного проєкту стане розробка схеми теплопостачання міста Кропивницького та концептуальної стратегії теплопостачання обласного центру. Відповідно до погодженого плану впровадження технічної допомоги, схема і стратегія мають бути готовими до травня 2022 року.

Андрій Райкович звернув увагу партнерів, що з попереднім планом втілення в життя важливого для громади проєкту  вже ознайомився і попросив, за можливості, пришвидшити процес.

- Ми дійсно зацікавлені в тому, щоб місто якомога швидше отримало новітню схему теплопостачання і розпочало її практичну реалізацію, - підкреслив міський голова. – Хочу запевнити, що ми гарантуємо постійну продуктивну співпрацю усіх наших служб з вашими фахівцями задля однієї мети - якісного результату і створення ефективної стратегії тепломодернізації міста Кропивницького.

Усі новини