Третій апеляційний адміністративний суд поставив крапку у справі використання неоформленої праці у місті Кропивницькому

Четвер, 18 липня 2019 08:30

Після шести місяців розгляду справи про накладення штрафних санкцій за неоформлену працю на ФОП І., третій апеляційний адміністративний суд міста Дніпро 04 липня поточного року поставив крапку у справі, вкотре колегіально визнавши правомірність дій фахівців відділу з питань праці міської ради Кропивницького.

Але у цього рішення є цікава передісторія. 25 жовтня 2018 року до ФОП І.- власника магазину-кафе, що здійснює свою господарську діяльність на території міста Кропивницького, завітали інспектори праці Міської ради міста Кропивницького з метою інформування суб’єкта господарювання про обов’язковість офіційного оформлення трудових відносин з найманими працівниками. ФОП І. було запропоновано зареєструвати належним чином трудові відносини зі своїми працівниками, повідомити про це відділ з питань праці, а також проінформовано про можливі наслідки використання нелегальної праці. Підприємець щиросердечно пообіцяв оформити своїх працівників, про що забув, тільки-но інспектори праці залишили приміщення магазину-кафе.

Вдруге до підприємливого ФОП І. інспектори праці завітали 06 грудня 2018 року, але вже з направленням на проведення інспекційного відвідування та засобами відеозйомки. І тут же було встановлено та зафіксовано використання ФОП І. неоформленої праці.

26 грудня 2018 року відділом з питань праці за виявлені порушення винесено Постанову про накладення штрафу у сумі 111 690грн.

ФОП І. звернувся до Кіровоградського окружного адміністративного суду з позовом про скасування штрафних санкцій, мотивуючи свій позов тим, що інспектори праці попередньо не повідомили його про інспекційне відвідування. Суд, розглядаючи справу не знайшов порушень трудового законодавства у діях зазначеного суб’єкта господарювання та повністю задовольнив його позов.

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції відділ з питань праці звернувся з апеляційною скаргою до третього апеляційного адміністративного суду у місті Дніпро.

Дослідивши матеріали справи, у тому числі матеріали відеозйомки інспекційного відвідування, та перевіривши правильність застосування судом першої інстанції при прийнятті оскаржуваного судового рішення норм матеріального та процесуального права, суд дійшов до висновку, що фахівці відділу з питань праці вкотре повністю довели правомірність своїх дій.

У даний час проводяться заходи по примусовому стягненню з ФОП І. суми штрафу у розмірі 111тис. 690 грн. до місцевого бюджету міста Кропивницький.

 

Усі новини