У Кропивницькому майбутні автори проектів Громадського бюджету вчилися подавати власні ідеї перетворення простору міста

П'ятниця, 29 березня 2019 20:30

Сьогодні, 29 березня, у міській раді Кропивницького для майбутніх авторів проектів бюджету участі відбулося навчання на тему: «Основні моменти розробки та подачі проектів на конкурс «Громадський бюджет – 2020».

Відкрив навчання заступник міського голови Андрій Паливода, а проводила тренінг головний спеціаліст відділу економічного розвитку та регуляторної політики Світлана Царан.

Структурно навчальний тренінг складався із двох частин: теоретичної та практичної. На першому етапі учасників ознайомили із загальною інформацією про конкурс Громадського бюджету.

- Громадський бюджет – це частина бюджету міста Кропивницького, з якого здійснюється фінансування заходів, виконання робіт та надання послуг, визначених безпосередньо членами територіальної громади та оформлених відповідно проектних пропозицій, які стали переможцями конкурсу, - відзначила Світлана Царан. - Автором проекту може бути член територіальної громади міста Кропивницького віком від 16 років, який є громадянином України та зареєстрований і проживає на території обласного центру.

Ведуча тренінгу ознайомила присутніх з видами проектів у Громадському бюджеті (великі, малі, соціальні) та з граничною вартістю реалізації проекту кожного виду. Світлана Царан також зауважила, що у 2019 році були внесені зміни до Положення про громадський бюджет та запроваджено новий метод та реалізацію проектів шляхом співфінансування.

- Проекти, незалежно від категорії, можуть передбачати співфінансування. Партнерами, залученими до співфінансування та реалізації проекту, можуть бути фізичні та юридичні особи, а також громадські організації, - акцентувала увагу посадовець. - Автор проекту повинен заповнити бланк-заявку, додати гарантійний лист підтримки та визначити заходи проекту, окремо за кошти бюджету участі та за кошти партнера. Перед початком реалізації проекту виконавчий орган, відповідальний за його впровадження на умовах співфінансування, за участі партнера складає уточнюючий розмір внесків співфінансування.

Майбутніх авторів проектів поінформували про процедуру подання проекту на конкурс Громадський бюджет та вимоги, яким він повинен відповідати. Крім того, Світлана Царан детально розповіла про порядок розгляду проектів, процедуру голосування та реалізацію ідей проектів-переможців.

- Реалізація проектів має здійснюватися протягом одного року, - зауважила Світлана Царан. - Реалізацію здійснюють виконавчі органі відповідно до своїх повноважень. Але автор може здійснювати контроль за реалізацію свого проекту.

Також ведуча тренінгу нагадала, що подача проектів на конкурс «Громадський бюджет – 2020» розпочнеться 01 квітня і триватиме по 30 квітня.

Завершився тренінг практичним заняття: майбутні автори проектів вчились заповнювати бланки-заяв і опис проектів.

Усі новини