У Кропивницькому презентували виставку творів претендентів на премію імені Осмьоркіна-2019

Середа, 20 листопада 2019 09:56

У Кропивницькому, у виставкових залах художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна презентується експозиція творів претендентів на здобуття обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна у 2019 році.

Ця престижна мистецька премія заснована обласною радою в 2005 році і вручається щорічно в день народження видатного художника і педагога Олександра Осмьоркіна - 08 грудня - у трьох номінаціях: «національна традиція», «новітні спрямування», «мистецтвознавство та історія мистецтв».

На цьогорічну премію претендують вже знані і зовсім молоді творчі особистості.

В «національній традиції» - два номінанти. Це - заслужений художник України з Одеси Анатолій Кравченко, який нещодавно разом з дружиною Галиною, теж заслуженим художником України, презентував персональну виставку музеї Осмьоркіна і всю її, а це аж 45 акварелей, подарував до музейного зібрання, за оригінальні творчі доробки останніх років із серій: «Кіровоградщина», «Кіровоград», «Кропивницький» та «Моя Україна», які виконані на високому професійному рівні, утверджують національну традицію та основи класичного мистецтва, пропагують Кіровоградщину в сучасному українському та світовому образотворчому мистецтві.

Ще один претендент, землячка - молода художниця і архітектор за фахом Наталія Соловйова за серії графічних творів «Двері старого Єлисаветграда» (2017) та «Башти та шпилі старого Єлисаветграда» (2018) із циклу «Архітектура Старого Єлисаветграда», що презентують будівлі історичного центру Кропивницького, серед яких чимало зведених за проектами видатного зодчого Якова Паученка - рідного дядька Олександра Осмьоркіна. До речі, саме ці графічні роботи стали основою для випуску однойменних комплектів поштових листівок, які вже вдруге представляються на здобуття премії в номінації «мистецтвознавство та історія мистецтв».

У номінації «новітні спрямування» на здобуття премії претендує відомий живописець і графік з Олександрівки, що на Кіровоградщині, член Національної Спілки художників України Федір Лагно за ілюстрації до серії дитячих книжок кропивницького журналіста і письменника Петра Мельника «Дивовижна подорож Соні й Асі до Скандинавії» (2016), «Дивовижна подорож Соні й Асі до Давнього Єгипту» (2017), «Дивовижна подорож Соні й Асі на Козацьку Січ» (2019) видавництва ТОВ «Імекс-ЛТД».

У номінації «мистецтвознавство та історія мистецтв» - три претенденти. Крім Наталії Соловйової, про яку написано вище, ще два авторські колективи.

Науковці Кіровоградського обласного художнього музею, а саме - заступник директора з наукової роботи Ганна Осіпова, зберігач фондів І категорії Ольга Шаповал та науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Леся Нестройна, за створення друкованого проекту – комплекту поштових листівок «Шевченкіана з фондів Кіровоградського обласного художнього музею» до 205-ої річниці від дня народження Кобзаря (2019).

Та авторський колектив у складі: заслуженого художника України, провідного наукового співробітника музею Андрія Надєждіна, заслуженого журналіста України, спеціального кореспондента газети «Народне слово» Ігоря Демчука та директора видавництва ТОВ «Імекс-ЛТД» Тамари Самиляк, за створення художнього видання - Фотоальбом. «Місто о п’яти іменах. На перехресті стилів та епох. Архітектурні образи міста Кропивницького у фотооб’єктиві Ігоря Демчука». Автор-упорядник – Андрій Надєждін. Фото – Ігор Демчук. Головний редактор – Тамара Самиляк.

Видання українською та англійською мовами, яке презентує Кропивницький у кольорових художніх фотографіях з мистецтвознавчою характеристикою пам’яток історії, архітектури та містобудування історичного центру міста, демонструючи переємність архітектурної мови від часів заснування міста до сучасності як нерозривну історію побудови цілісного урбаністичного середовища, відтворюючи життя його мешканців, зацікавлюючи широкий загал до вивчення свого минулого. До речі, видання здійснене за підтримки Міської ради міста Кропивницького в рамках програми розвитку культури і туризму та офіційно було презентовано у минулому році напередодні Дня міста.

Тож, запрошуємо всіх шанувальників образотворчості завітати до музею і познайомитися з цікавою виставкою, експозиція якої презентує акварелі заслуженого художника України Анатолія Кравченка, кольорові репродукції книжкових ілюстрації члена НСХУ Федора Лагна та графічні твори художниці Наталії Соловйової, які яскраво відображають творчий почерк кожного митця, а також мистецтвознавчі доробки, що представлені друкованими виданнями.

Чернова Віта, директор
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини