У Кропивницькому продовжується ліквідація наслідків пориву напірного колектору мережі водовідведення

П'ятниця, 23 серпня 2019 08:28

Усі двори на вулиці Херсонській у Кропивницькому, які залило стоками після аварії на трубопроводі, почищені, на місці пориву тривають земляні та підготовчі роботи.

Директор Кропивницького водопровідно-каналізаційного господарства Валентина Давидчук розповіла, чому стався порив, як і коли ремонтуватимуть трубу та що робити для профілактики таких ситуацій.

Головна насосна станція каналізації, яка відводить стічні води, знаходиться на вулиці Кропивницького в обласному центрі, і по двох напірних колекторах діаметрами 1000 і 1200 міліметрів перекачує стічні води на очисні споруди. Один із напірних колекторів, який був збудований ще у 1975 році, проходить по вулиці Херсонській і саме на ньому сталася аварійна ситуація. Відбулося руйнування розтрубного з’єднання – за рахунок втомленості металу. Розсипався цемент і зруйнувалася сама арматура всередині труби.

- Для того, аби провести ремонт, зараз проводяться земляні роботи – розкопуємо, розчищаємо. До того ж, там незручні умови – поруч проходять центральний вуличний та дворовий газопроводи, електричні кабелі, – розповідає Валентина Давидчук. – Паралельно із земляними роботами інша бригада готує фасонні частини для ремонту – на стикове з’єднання буде встановлений металевий бандаж, зачеканений мотузкою, далі цементом, і лише після цього трубопровід запуститься в роботу. Частина труби в нас є – ми її не купували, лише придбали листовий метал. Матеріали обійшлися у декілька тисяч гривень.

Повідомлення про порив отримали 20 серпня о 15:55. Одразу виїхала аварійна бригада і прийняла рішення перекривати напірний колектор.

- Перекривається він поруч із насосною станцією Кропивницького біля річки. На жаль, так запроектовано, що цей колектор знаходиться на відстані чотирьох кілометрів до очисних споруд, а іншої запірної арматури немає. Тому воду ми перекрили, але все одно з цих чотирьох кілометрів мережі стоки повинні були десь виходити. Ми їх скинули в самій насосній станції у резервуар, але частково вони виливалися через цей порив, – зазначила директор ВКГ.

Водопостачання не відключали і водовідведення працювало по місту в повному обсязі. Стоки, які раніше приймали два напірні колектори, тимчасово перенаправили в один – він проходить вулицею Вознесенською (колишньою Свердлова). Він новіший – 1994 року будівництва – та цілком справляється з навантаженням.

В результаті пориву постраждали мешканці мікрорайону – їх двори залило нечистотами. З десяти відкачали замул, у тому числі п’ять помили чистою водопровідною водою зі спеціальної автоцистерни. Інші мешканці не зверталися, а з невеликими підтопленнями впорались самотужки. У четвер, 22 серпня, біля одного домоволодіння на прохання людей вивезли брудний ґрунт, який вже трохи підсох. Наразі залишилися лише ремонтні роботи. Вони завершаться приблизно наприкінці наступного тижня.

На сьогодні у Кропивницькому діють 314 кілометрів мереж водовідведення. Частина з них вже амортизована – відновлена, але ще багато старих, аварійних.

- Для того, аби таких ситуацій не виникало, потрібно замінювати труби на нові, адже порив на мережі водопостачання – це витоки чистої води, а коли витікають нечистоти – це не лише скарги від громадян, а в першу чергу питання їхнього здоров’я, – акцентувала Валентина Давидчук. – На ремонт та заміну мереж потрібні кошти, які закладаються в тариф. Тому коли тарифи зростають, то споживачі повинні розуміти, що це робиться для підвищення якості послуг, якими вони користуються, і сплачувати вчасно і у повному обсязі за отримані комунальні послуги.

Усі новини