У Кропивницькому продовжується обстеження майданчика захоронення радіоактивних матеріалів

Четвер, 11 листопада 2021 17:26

Триває комплексне обстеження майданчика захоронення радіоактивних матеріалів «Веселівське родовище». Сьогодні, 11 листопада, начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради Сергій Коваленко провів робочу зустріч з представниками підрядної організації ДСП «Об’єднання «Радон», яка виконує дослідження полігону. Проєкт здійснюється AFRY Group за фінансової підтримки уряду Норвегії.

- У 2017 році, внаслідок розриття радіоактивних контейнерів з метою їх здачі в брухт, частина забруднених Цезієм-137 металевих конструкцій та ґрунту потрапили на поверхню. Тоді несанкціоновані роботи вдалося вчасно зупинити. З метою недопущення повторних спроб розриття майданчика міською владою вжито ряд заходів, зокрема, ініційовано розробку та втілення проєкту реабілітації радіоактивного могильника, - повідомив Сергій Коваленко. 

Нині фахівці Державного спеціалізованого підприємства «Об’єднання «Радон» зафіксували чіткі межі захоронення, здійснили попередню гамма-зйомку для визначення рівня радіаційного забруднення на різних ділянках. Відповідним чином промаркували місця перевищення загального фону, так звані “гарячі точки”. Дані осередки забруднення, скоріше за все, виникли саме внаслідок проведення незаконних робіт.

Також виконано шурфування для забору ґрунту, помічено місця виходу захоронених матеріалів на поверхню. Наступний етап — обробка та систематизація отриманих результатів.

Усі новини