У Кропивницькому в музеї Осмьоркіна презентували виставку «Місто митців»

Середа, 30 жовтня 2019 12:19

У Кропивницькому в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна відбулася презентація тематичної виставки «Місто митців. Присвячується пам’яті архітектора Якова Паученка та скульптора Віктора Френчка».

На виставці вперше експонується «Барельєф архітектора Якова Паученка», виготовлений талановитим скульптором Віктором Френчком з нагоди 150-річчя з дня народження зодчого і подарований до музейної колекції у 2017 році. Виконаний в класичній формі медальйону барельєфний профіль зодчого в імпозантному капелюсі за задумом автора відображає образ людини-творця, сповненої мистецьких задумів, творчих пошуків, оригінальних художніх відкриттів епохи модерну, в яку жив та працював Яків Паученко.

Яків Васильович Паученко (1866 – 1914) - один з тих зодчих, якому судилося творити архітектурний ансамбль історичного центру сучасного Кропивницького. Недаремно єлисаветградська газета «Голос Юга» у свій час писала: «Целый ряд воздвигнутых им построек очень ярко говорят о нем, как о талантливом художнике-архитекторе… Несомненной заслугой является то, что он первый в нашем городе дал образцы художественной архитектуры…» Випускник училища живопису, скульптури і архітектури Московського Художнього Товариства (1896), автор архітектурних проектів численних приватних та громадських будівель, а також культових споруд, які нині є пам’ятками історії, містобудування та архітектури місцевого та загальнодержавного значення кін. ХІХ – поч. ХХ ст. Яків Паученко прожив коротке життя – 48 років, помер 29 жовтня 1914 року, був похований на Петропавлівському кладовищі, якого зараз не існує, і могила його зникла під фундаментами новобудов. Але зосталося місто, одна з центральних вулиць якого знедавна носить його ім’я.

Під час заходу, який проходив у залі, де представлена фотовиставка «Архітектор Яків Паученко та його місто» до 265-річчя заснування міста Кропивницького, демонструвався також фільм. Це унікальний відеозапис проведеної у 2016 році музеєм разом з Віктором Френчком в його творчій майстерні на вулиці Дворцовій оригінальної культурно-мистецької акції до Дня художника, головною подією якої була презентація каталогу «Мовою пластики. Віктор Френчко про життя і мистецтво» в рамках музейного проекту «В майстерні художника».

Віктор Васильович Френчко (1949 - 2019) – відомий скульптор, член Національної Спілки художників України, лауреат обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «національна традиція» (2009), перший лауреат міської художньої премії імені Бориса Вінтенка (2018). З відзнакою закінчив Київський державний художній інститут, факультет «скульптура» (1973). Автор багатьох скульптурних композицій, бюстів, пам’ятників, пам’ятних знаків, меморіальних дошок історичним особистостям, діячам мистецтва та науки у Кропивницькому та інших містах області. Віктор Френчко, нещодавно зустрівши свій 70-річний ювілей, раптово пішов з життя 13 вересня 2019 року.

Зодчому Якову Паученку випало творити архітектуру будівель історичного центру нашого міста, а скульптору Віктору Френчку - увічнити пам’ять про видатних людей, які жили та працювали в цих будівлях.

Так, у 2011 році Віктор Васильович створив камерний меморіальний комплекс пам’яті лікаря Самуїла Вайсенберга (1867-1928) на будинку, в якому той жив і працював, у вигляді двох овальних форм, що органічно вписалися в будівельний простір пам’ятки архітектури кінця ХІХ століття, зберігаючи її художню цілісність (Будинок управління охорони здоров’я Кіровоградської обласної державної адміністрації. Пам’ятка історії, містобудування та архітектури. Кін ХІХ ст. Будинок лікаря Вайсенберга. Архітектор Я.В.Паученко. м. Кропивницький, вул. Чміленка, 74).

А в 2018 році Віктор Френчко виконав меморіальну дошку, присвячену відомій благодійниці, засновниці комплексу лікарні Червоного Хреста Святої Анни – Ганни Дмитрян (1845-1913), барельєф якої, сповнений глибокої художньої виразності, посів почесне місце на центральному будинку медичного закладу (Будинок міської лікарні №2 ім. Святої Анни. Пам’ятка історії, містобудування та архітектури. 1904. Лікарня Червоного Хреста Святої Анни. Архітектор Я.В.Паученко. м. Кропивницький, вул. Ганни Дмитрян, 1).

Тематична виставка «Місто митців» присвячена пам’яті художників минулого і сучасного, яких поєднала невтомна творча праця з перетворення нашого міста на осередок краси та історичної пам’яті заради майбутнього.

Тож, запрошуємо всіх, хто шанує історію рідного міста, завітати до музею та здійснити цікаву, пізнавальну і неймовірно красиву подорож в часі.

Усі новини