У Кропивницькому за ініціативи управління містобудування та архітектури створять 3D-мініатюри двох архітектурних пам’яток

Вівторок, 7 липня 2020 16:03

Цьогоріч управління містобудування та архітектури міської ради Кропивницького вдруге виграло грант Українського культурного фонду. Про грантовий проєкт під назвою "Оцифрування пам'яток культурної спадщини міста Кропивницького. Крок 2.0" розповів головний спеціаліст відділу з охорони культурної спадщини Володимир Поповічев під час брифінгу сьогодні, 07 липня.

- Актуальність нашого проєкту повністю відповідає пріоритетам обраної нами конкурсної програми Українського культурного фонду, а саме “Інноваційний культурний продукт”, його ЛОТу № 5 “Культурна спадщина” і пріоритетним напрямам діяльності УКФ щодо дослідження пам’яток матеріальної культурної спадщини із залученням новітніх технологій, сприяння збереженню культурної спадщини і промоції цілісного та орієнтованого на майбутнє її розуміння, - зазначив Володимир Поповічев. - Наш проєкт отримав 445 балів із загальних 500 та став другим за рейтингом в Україні у вищезазначеному ЛОТі. Сума гранту становить 1 млн. 28 тисяч грн.

Посадовець зауважив, що даний проєкт є продовженням започаткованого в 2019 році проєкту “Кроп-спадщина”. Результатами проєкту стане оцифрування двох будівель-пам'яток: “Колишня жіноча гімназія”, 1899 рік (нині Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка) та “Колишній особняк”, 1890 рік (нині обласна бібліотека для юнацтва імені Євгена Маланюка) у 3D-форматі, створення з них макетів з полімерної бронзи та улаштування їх на бронзових тумбах поруч з оригіналами.

- Також проєктом передбачене виготовлення та облаштування в історичному центрі міста сучасної туристичної навігації - трьох туристичних двомовних пілонів з інформацією про пам'ятки культурної спадщини міста, мапою історичного центру міста, створеною у 3D-фоматі з нанесеним на неї туристичним маршрутом, розповів Володимир Поповічев. - А також проведення навчального тренінгу з оцифрування будівель-пам'яток та 3D-моделювання для архітекторів, проєктантів, студентів Кропивницького будівельного коледжу, осіб, зацікавлених у набутті знань з фотограмметрії.

Після брифінгу для всіх охочих журналістів фахівці провели тренінг з 3D-моделювання.

Усі новини