Усі пам’ятники і пам’ятні знаки у Кропивницькому матимуть своїх балансоутримувачів

Четвер, 30 січня 2020 16:53

Сьогодні, 30 січня, у міській раді Кропивницького  відбулось засідання комісії по інвентаризації та обстеженню технічного стану  наявних  на території обласного центру пам'ятників, інформаційних знаків та дощок. 

Т.в.о. начальника управління містобудування та архітектури міської ради – головний архітектор міста Ірина Мартинова поінформувала членів комісії, що на  території Кропивницького протягом десятиліть споруджено та встановлено понад тридцять  пам'ятників та монументів, які є окремими об'єктами, або такими, що ввійшли до складу комплексів пам'яток історії та монументального мистецтва.

Вони споруджувались як за кошти обласного та міського бюджетів, так і за кошти приватних інвесторів. На їхній фізичний стан впливають природні чинники, зношуються матеріали та конструкції, а їх утримання потребує відповідних коштів. 

Передбачити фінансування  на утримання таких об’єктів можливо тільки тоді, коли визначений їх балансоутримувач.  Це дає можливість планомірно передбачати в бюджеті міста кошти на утримання пам'ятників, проведення  поточних ремонтів та навіть демонтаж, як у випадку з пам'ятниками, що потрапили під дію Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” і виключені наказами Міністерства культури з місцевих Переліків. Зокрема, це пам'ятник комсомольським поколінням Кіровоградщини на вул. Юрія Коваленка.

Рішенням виконавчого комітету №11 від 14 січня 2020 року створено  спеціальну  комісію, якій  доручено провести інвентаризацію, візуальне обстеження технічного стану пам'ятників, пам'ятних, інформаційних знаків та дощок на території міста Кропивницького.

За підсумками роботи комісії вирішено підготувати проєкт рішення щодо визначення майбутніх балансоутримувачів пам'ятників, пам'ятних, інформаційних знаків і дощок та винести його на розгляд сесії Міської ради міста Кропивницького.

Усі новини