В Україні розпочався тиждень української мови: як стати учасником радіо диктанту Національної єдності-2022

Вівторок, 8 листопада 2022 13:45

В Україні 09 листопада -  День української писемності та мови, свято розвитку Державної мови. За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія.

Визначна дата започаткована у 1997 році, коли був виданий відповідний Указ Президента України на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови  в консолідації українського суспільства.

Саме у ці святкові дні і  проходить тиждень української мови та літератури. Міністерство культури та інформаційної політики України ділитиметься анонсами найближчих заходів на своїй сторінці в фейсбук: https://www.facebook.com/MCIPUkraine/   

А у середу, 09 листопада, безпосередньо у День української писемності та мови, відбудеться Всеукраїнський радіодиктант Національної єдності-2022.

Розпочнеться диктант об 11:00. Авторкою тексту є українська письменниця та режисерка, членкиня Українського ПЕН Ірина Цілик, а читатиме його народна артистка, Герой України Ада Роговцева.

Долучитися до участі в диктанті можна у будь-якому зручному форматі – з допомогою трансляції на радіо, телеканалі та діджитал-платформах:

в ефірі «Українське радіо» та «Радіо Культура»;

в ефірі телеканалу «Суспільне Культура»;

на сторінці ФБ «Суспільне Новини», ютуб-каналі «Українського радіо» та «Суспільне Новини»;

у додатку suspilne.radio або Дія.

Наступного дня, 10 листопада буде оприлюднено текст диктанту, тому для того щоб ваш диктант перевірили фахівці, необхідно надіслати паперового листа за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше, ніж 10 листопада.

Також можна сфотографувати або відсканувати написаний текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) та надіслати його до 11:00 10 листопада на адресу rd@suspilne.media,  або   через  електронну форму для отримання робіт.  Її оприлюднять  на  сайті  ukr.radio 09 листопада.

Організатори закликають робити фото та відео того, як ви пишете диктант чи готуєтеся до нього, та публікувати в соціальних мережах із гештегом #радіодиктант2022.

Усі новини