Виставка до Дня Соборності України відкрилася у Кропивницькому в музеї Осмьоркіна

Понеділок, 21 січня 2019 11:44

            У Кропивницькому, в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна до Дня Соборності України в рамках заходів з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років відкрилася тематична виставка «"Єдиним сном, єдиним болем…" Поезії Євгена Маланюка  в ілюстраціях заслуженого художника України Андрія Надєждіна».

В експозиції виставки представлено понад сорок графічних композицій та книжкових заставок, виконаних відомими кропивницьким митцем для друкованих видань: Леонід Куценко «Dominus Маланюк – тло і постать». - Кіровоград: Центрально-Українське видавництво, 2001р. (доповнене видання Київ: Гроно, 2002) та збірки поезій Євгена Маланюка «Єдиним сном, єдиним болем…» з перекладами російською мовою Олександра Архангельського. - Кіровоград: Імекс-ЛТД, 2013.

            День Соборності України – державне свято, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Це свято має свою історію. Так, офіційно його відзначають з 1999 року згідно з Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99, в якому зазначено: «враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави». Але деякий час, з 30 грудня 2011 року, указом на той час Президента України Віктора Януковича День соборності на офіційному рівні було скасовано і натомість встановлено «День Соборності та Свободи України», однак 13 листопада 2014 року указом Президента України Петра Порошенка свято було відновлено. У цей день прийнято також згадувати іншу подію, яка відбулась рівно на рік раніше 22 січня 1918 року - прийняття IV Універсалу Центральною Радою, яким проголошувалася повна незалежність Української Народної Республіки.

            Свідком і активним учасником тих значимих для нашої держави історичних подій, сторіччя яких нині відзначається, був наш земляк - український письменник, поет, культуролог-енциклопедист, літературний критик, сотник Армії Української Народної Республіки Євген Маланюк, до 120-річчя з дня народження якого і була підготовлена тематична виставка, що нині експонується в музеї.

            Народився Євген Філімонович Маланюк 20 січня (1 лютого) 1897 року в Архангороді Херсонської губернії (тепер смт. Новоархангельськ Кіровоградської області) в родині вчителя. Навчався в Єлисаветградському земському реальному училищі. Під час Першої світової війни по закінченні Київської військової школи служив на Південно-західному фронті. Після демобілізації восени 1917 року в Києві став сотником армії Української Народної Республіки. Брав активну участь у визвольних змаганнях УНР. 3 1920 року перебував у еміграції спочатку у Польщі, згодом у Чехословаччині, а з 1949 року у США. Перша збірка віршів Є.Маланюка «Стилет і стилос» вийшла в 1925 році в Подєбрадах (Чехословаччина) і стала неабиякою подією в житті автора та в тогочасному літературно-мистецькому середовищі, викликавши неоднозначну реакцію - від цілковитого несприйняття до надзвичайного захоплення. У наступні роки світ побачили чимало збірок поезій, переклади, рецензії, статті, в яких  Є.Маланюк постає самобутнім мислителем, дослідником-аналітиком, а основною темою його творчості є Україна, її мистецтво, культура, історія. У 1958 році він став почесним головою об’єднання українських письменників «Слово». Помер Євген Маланюк 16 лютого 1968 року у Нью-Йорку (США).  

            Довгі роки його ім’я замовчувалося в Україні, тільки після 1991-го, коли наша держава стала незалежною, їй повернули літературну спадщину митця. На Кіровоградщині пам’ятають і шанують видатного земляка -  його іменем у місті Кропивницькому названо вулицю, у 1997 році з нагоди відзначення 100-річчя з дня народження Є.Маланюка на приміщенні колишнього Єлисаветградського земського реального училища (нині Кропивницький інженерний коледж ЦНТУ), де він навчався, відкрито меморіальну дошку, а на батьківщині митця в смт. Новоархангельську Кіровоградської області встановлено пам’ятник, у 2002 році Кіровоградською обласною радою засновано обласну літературну премію імені Євгена Маланюка, якою нагороджуються літератори області за високохудожні твори різних жанрів літератури.

            Тож, запрошуємо всіх, хто серцем і душею живе з Україною, шанує її історію, пам’ятає героїв, які своїм життям боронять рідну державу, завітати до музею і ознайомитися з цікавою виставкою, а ще саме 22 січня 2019 року о 12-00 год. переглянути документальний фільм «Акт Злуки: відтворення історичної правди», присвячений 100-річчю Акту Злуки Української Народно Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки.

 

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини