Якість роботи і екологічна безпека мають свою ціну: у Кропивницькому збільшився тариф на захоронення відходів

Четвер, 12 вересня 2019 11:34

У Кропивницькому введені в дію нові тарифи на послуги із захоронення побутових відходів. Відповідне рішення прийняв виконавчий комітет міської ради на своєму засіданні у середу, 11 вересня.

Новим рішенням тариф затверджено у гривнях за тонни та метри кубічні, і становить 254,14 грн/т, або 65,83 грн/м³. У перерахунку вартості оплати за послуги з вивезення і захоронення ТПВ на одну людину це складатиме: 23,45 грн для мешканців приватного сектору та 20,02 грн для жителів багатоквартирних будинків.

Бюджетні установи обслуговуватимуться за  тарифом 130,56 грн/м³, інші споживачі – за 140,29 грн/м³.

- Прийняття нового тарифу на захоронення побутових відходів зумовлена низкою причин, - відзначила директор департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій міської ради Маріанна Морква. – При цьому, тариф розрахований, як єдиний, незалежно від категорії споживачів, а у ході перевірки спеціалістами департаменту, розрахунок собівартості послуги був знижений на  1,5 мільйона гривень, що у перерахунку на одну тонну складає 16,46 грн, а на один метр кубічний – 4,26 грн.

Якщо розкласти собівартість послуги по захороненню побутових відходів за статтями затрат, то левову частку, або 37,0 % займають витрати на сплату податків і це без урахування ПДВ.  Ще 16 % -займають витрати на оплату праці працівників. більше 13% складають витрати на оренду техніки і механізмів, 10,5 % - матеріальні ресурси та послуги, 9,0 % - паливно-мастильні матеріали і близько 5 % - витрати на сторожову охорону та інше.

Важливо, що в тариф закладена інвестиційна складова у сумі 1, 840,22 мільйонів гривень. Під зазначені кошти підприємством розроблена відповідна інвестиційна програма, яка передбачає  освоєння 1,255 мільйона гривень на будівництво огорожі по периметру полігону довжиною 2460 метрів і висотою 2,5 метри.

А 585,0 тисяч гривень будуть використані  на розробку проекту рекультивації полігону: закриття старих майданчиків під захоронення, пересипка грунтом та висадку зелених насаджень. Реалізація обох заходів є вимогою положень державних будівельних норм.

- Зміна тарифів у вищу сторону завжди було непопулярним рішенням і потребує від міської влади додаткового  обґрунтування  достовірності обрахунків перед громадою, - підкреслив міський голова Андрій Райкович. – Особливо в умовах, коли підприємство, що здійснює вивезення і захоронення побутових відходів, є монополістом у цьому сегменті ринку. Але при моєму завжди надзвичайно критичному аналізі діяльності ТОВ «Екостайл» і це знають усі, хто присутній на понеділкових апаратних нарадах у міській раді, при тому, що ми жорстко вказуємо керівництву на недопрацювання, особливо на етапі збору і вивезення сміття, необхідно відзначити, що міський полігон зразка 2015 року без його модернізації зусиллями  колективу орендного підприємства не протримався б до сьогоднішнього дня. Його екологічний і санітарний стан були критичними.

Очільник міста відзначив, що компанія «Екостайл» здійснила надзвичайно масштабні роботи на міському сміттєзвалищі і за кілька останніх років докорінно змінила підходи до експлуатації полігону, реалізувавши низку ефективних кроків для поліпшення екології міста. Сюди необхідно віднести впровадження технології ущільнення побутових відходів, що дозволило зменшити  площу накопичення відходів із 18 до 4 га, а терміни експлуатації полігону продовжити ще на 10-15 років.

Завершено реалізацію проекту дегазації полігону, яка дозволяє небезпечний газ-метан перетворювати в електроенергію. Установка вирішує проблему забруднення повітря, мінімізує неприємний запах, попереджає виникненню пожеж. Сміттєзвалище більше не горить, пакети й інше легке сміття більше не розвіюється, його переробляють на новій сортувальній установці. Успішно апробовано виробництво біогумусу за допомогою каліфорнійських черв’яків.

Крім того, тіло полігону майже цілодобово утрамбовується спеціальною технікою – компактором. Окремі частини полігону проходять системну санацію, облаштовано вагову, оновлено сучасними сміттєвозами автопарк і удосконалено логістику збору ТПВ – усі автомобілі «Екостайлу» обладнано GPS-навігацією.

- Покращення якості обслуговування, організація належної екологічної безпеки на сміттєзвалищі, безумовно мають свою ціну, - наголосив Андрій Райкович. – Саме тому виконком і розглядає сьогодні новий тариф. Я розумію, що рішення резонансне, але коли за мету ставиться висока якість – то сьогоднішнє підвищення вартості захоронення відходів не є критичним. У той же час, наші вимоги до ТОВ «Екостайл» теж адекватно підвищаться і вони про це знають. Як і знають про нашу здатність припиняти неефективну діяльність орендних підприємств і повертати в комунальне управління орендованих ЦМК, таких, як «»Електротранс» чи «Кіровоградтепло», наприклад.

            Позитивні зміни в організації діяльності міського полігону твердих побутових відходів відзначив і секретар міської ради Андрій Табалов.

- Попри усі проблеми, які ми маємо з організацією вивезення сміття, у Кропивницькому створені належні умови його захоронення, - звернув увагу Андрій Табалов. – Найкращим підтвердженням якісних змін на полігоні є відсутність скарг мешканців сусідніх мікрорайонів на сморід і чадіння. Комплекс заходів, реалізованих  підприємством «Екостайл», дозволив місту суттєво зекономити на пошуках місця під новий полігон та стабілізувати екологічну ситуацію на території Кропивницького.

Нові тарифи набудуть чинності через 15 днів з моменту оприлюднення прийнятого рішення у друкованих засобах масової інформації. 

Усі новини