"Юлій Мейтус. Архівні рарітети": виставка, присвячена талановитому українському композитору, відкрилася у Кропивницькому

П'ятниця, 25 січня 2019 13:27

Сьогодні, 25 січня, в Обласній універсальній науковій бібліотеці імені. Д. Чижевського відкрилася виставка "Юлій Мейтус. Архівні рарітети".

Виставка організована за участі Кропивницького музею музичної культури імені Кароля Шимановського. Серед її експонатів представлені музейні раритети - фотографії, програми концертів, буклети, листи, документи з зібрання фондів музею.

Архів Юлія Мейтуса, який зберігається в музеї імені Кароля Шимановського  і  одним із найбільших та унікальних зібрань документів композитора в Україні. налічує близько 700 одиниць зберігання, що були передані родиною композитора в 1990-х роках. На виставці представлені унікальні документи: листування композитора з видатними діячами а саме - Борисом Лятошинським, Платоном Майбородою, Левком Ревуцьким, Євгеном Долматовським, Олександрою Пахмутовою, Родіоном Щедріним, Дмитром Кабалевським та іншими.

В колекції музею можна переглянути також дипломи Юлія Мейтуса, щоденникові книжки, партитури опер, програми концертів, вітальні адреси від президентів України, ноти та автографи композитора та інших діячів, фотографії з подорожей родини композитора та рукописи незакінчених творів.

Виставка, приурочена до дня народження Юлія Мейтуса, має зацікавити шанувальників музичного мистецтва, привернути їхню увагу до творчості композитора, та є першою масштабною презентацією рідкісних документів, пов’язаних із життям та творчістю талановитого земляка - одного з найвидатніших митців ХХ століття, творчість якого є  актуальною до сьогодні.

Усі новини