Юні художники Кропивницького підготували до дня народження Олександра Осмьоркіна «Творчий натюрморт»

Вівторок, 8 грудня 2020 15:40

Щороку, 08 грудня, у Кропивницькому з нагоди дня народження художника і педагога Олександра Осмьоркіна, художня школа, що носить його ім’я, презентує тематичні виставки в рамках арт-проєкту «Галерея дитячого мистецтва».

Ось і цьогоріч музейні науковці та викладачі школи вирішили не зраджувати цій прекрасній традиції. Зважаючи на протиепідемічні заходи, виставку малюнків учнів «Творчий натюрморт» на музейному веб-сайті у розділі «Вибрані виставки» http://osmerkinmuseum.kr.ua/ex/avt162_u.html, присвячена 128-й річниці з дня народження митця, відбувається у віртуальному форматі.

Слід зазначити, що тема натюрморту обрана невипадково. Адже цей жанр образотворчого мистецтва був чи не найулюбленішим у творчості професора живопису Олександра Осмьоркіна. І підтвердженням тому є як живописні твори майстра, так і доробки його учнів – відомих художників другої половини 20 сторіччя. Ці натюрмортні композиції є окрасою музейного зібрання. Тому недаремно вислів Олександра Осмьоркіна з його автобіографії: «Художник здатен відобразити і в малому жанрі свою художню наповненість…» став своєрідним епіграфом буклету виставки, який підготували наковці музею.

Експозицію виставки складають понад 30 малюнків учнів 2-го, 3-го та 4-го класів. Роботи виконані під керівництвом викладачів школи Ганни Тимофієнко, Олени Приймаченко, Дар’ї Алексєєнко, Тетяни Бондар, Світлани Гноєвої, Олександри Кузнєцової, Олексія Лозинського, Володимира Плітіна, Ігоря Тимофієнко. Експонуються і твори учнів підготовчої групи, яку веде відмінник освіти України Ірина Зантарія.

- Виставка – тематична, представляє натюрмортний жанр. Роботи є навчальними завданнями, вони різні за темами і технікою виконання – акварель, гуаш, олівець, туш. Створені в основному протягом 2018-2020 років, хоча є малюнки і випускників школи. Всім їм притаманна безпосередня дитяча фантазія і бажання оволодіти художніми техніками. Кожен з учнів вже є творчою особистістю, яка намагається втілити в своїх малюнках думки, почуття, мрії і любов до образотворчого мистецтва, - зауважує директор художньої школи Ганна Тимофієнко.

Представлені малюнки є результатом копіткої спільної творчої праці педагогів та їх вихованців. І це також закономірно, бо в школі працюють досвідчені викладачі, які професійно передають дітям свої знання з живопису, малюнки, скульптури, декоративного мистецтва та історії світової образотворчості. Зберігаючи основи академічної школи, вони активно впроваджують і новітні форми навчання – пленери, майстер-класи, настінні розписи, інсталяції і перформанси. Ці освітні інновації не лише відповідають потребам сучасності, а й мотивують юних художників проявляти свій креативний потенціал. Тому учні школи є дипломантами та призерами міських, обласних, всеукраїнських та міжнародних виставок-конкурсів.

Художня школа імені Олександра Осмьоркіна, яка нещодавно відзначила свій 60-річний ювілей, надзвичайно популярна в місті Кропивницькому. Чимало її випускників стали відомими митцями, заслуженими художниками України, лауреатами обласних мистецьких премій у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна та в галузі архітектури, геральдики та вексилології і декоративно-прикладного мистецтва імені Якова Паученка,- підкреслила  директор музею  Віта Чернова. - Тож, презентована виставка малюнків має ще й популяризаторське значення. Сподіваємось, що її віртуальні відвідувачі, особливо дитяча аудиторія, зацікавляться образотворчим мистецтвом і стануть реальними учнями Художньої школи імені Олександра Осмьоркіна.

Усі новини