Заради вічної пам’яті історії: у Кропивницькому відкрилася виставка до 115-річчя від народження Андрія Тобілевича

Понеділок, 14 грудня 2020 15:27

До 115-ї річниці від дня народження дня народження Андрія Тобілевича Кропивницький  літературно-меморіальний музей Івана Карпенка-Карого підготував віртуальну виставку «Заради вічної пам’яті історії».

Андрій Тобілевич - онук славетного драматурга Івана Карпенка-Карого (Тобілевича), засновник державного заповідника-музею Хутір Надія, заслужений діяч культури України.

Чисельні матеріали з фондів літературно-меморіального музею Івана Карпенка-Карого ілюструють життєві віхи та справді подвижницьку діяльність Андрія Юрійовича у справі збереження культурних пам’яток нашого краю.

Андрій Тобілевич народився 13 грудня 1905 року у селі Миколаївка (нині Кропивницького р-ну Кіровоградської області). Він був старшою дитиною в родині Юрія Івановича Тобілевича та його дружини Наталії Всеволодівни. Навчався в Єлисаветградському педагогічному технікумі. У 1929 році закінчив Київський агрономічний інститут. Після навчання працював у селі біля рідного хутору агрономом, викладачем Донецького агрономічного технікуму. Учасник Другої світової війни. Серед його бойових нагород – медалі за визволення Сталінграда, Румунії, Польщі, Чехословаччини, Угорщини. У листах із фронту до брата Назара висловлював своє заповітне бажання – створити на Хуторі Надія літературний музей.

Повернувшись з війни, розпочав неймовірно важку битву з міністерством культури та урядом республіки за здійснення своєї мрії, залучивши десятки письменників та громадських діячів: Павла Загребельного, Сергія Плачинду, Ігоря Козловського, Олександра Корнійчука, Миколу Бажана, Максима Рильського та інших. 1 серпня 1956 року Рада Міністрів Української РСР прийняла Постанову № 908 «Про створення заповідника і музею І.К. Тобілевича (Карпенка-Карого) на Хуторі Надія». 1969 року відкрито музей і пам’ятник Івану Карпенку-Карому, а наступного року Хутір Надія вже приймав перше свято театрального мистецтва, яке згодом отримало назву «Вересневі самоцвіти» і статус Всеукраїнського.

Значну частину віртуальної виставки становлять матеріали, які висвітлюють постійне і невтомне прагнення Андрія Тобілевича зберегти культурну спадщину своїх предків. Андрій Юрійович також опікувався долею будинку Івана Тобілевича у Кіровограді, втілював у життя ідею створення музею Марка Кропивницького у будинку Зайковської.

У літературно-меморіальному музеї Івана  Карпенка-Карого зберігаються автографи Андрія Тобілевича: вітальні листівки, листи до видатних діячів культури, листування з численними державними організаціями та періодичними виданнями, путівники по Хутору Надія з дарчими написами. Значну частину особистого фонду Андрія Тобілевича становлять світлини, на яких він зображений з відомими діячами культури, письменниками, акторами. Фото були подаровані музейникам літературознавцем  Миколою Смоленчуком та заслуженим діячем мистецтв України режисером театру імені Марка Кропивницького Іваном Казнадієм.

Запрошуємо ознайомитися з віртуальною виставкою на сайті музею за посиланням https://www.karpenkokarymuseum.kr.ua/kar193_u.html

Усі новини