35 років відділяють світ від ядерної катастрофи у Чорнобилі: кропивничани готуються вшанувати пам’ять Героїв – ліквідаторів

Вівторок, 20 квітня 2021 18:53

У Кропивницькому  на відзначення подвигу ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС та вшанування пам’яті загиблих Героїв відбудеться низка заходів. Про це повідомила директор департаменту  соціальної політики  міської ради Юлія Вовк.

Традиційне покладання квітів “Реквієм за Чорнобилем” до пам'ятника “Жертвам Чорнобиля” на честь пам’яті загиблих та померлих внаслідок Чорнобильської катастрофи буде проведено 26 квітня, цьогоріч із врахуванням усіх протиепідемічних заходів поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19.

- Ми розуміємо надзвичайну важливість таких урочистостей для усіх «чорнобильців», їхніх родин, - відзначила Юлія Вовк. – Водночас, ми турбуємося про здоров’я цих уже поважних віком людей і звертаємося до учасників заходів максимально дотримуватися запроваджених протиепідемічних норм: маскового режиму, дотримання соціальної дистанції, санітарної обробки рук тощо.

У рік 35-річчя Чорнобильської аварії громадяни, які постраждали внаслідок ядерної катастрофи будуть забезпечені кваліфікованою медичною допомогою у закладах охорони здоров’я Кропивницького. Учасники ліквідації отримають  якісний диспансерний облік, а ті, хто за станом здоров’я не можуть відвідувати поліклінічні заклади, активним патронажем дільничної служби

Своєчасно та в повному обсязі будуть забезпечені санаторно-курортним лікуванням громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, І категорії та дітей з інвалідністю, захворювання яких пов’язані з наслідками Чорнобильскої катастрофи за рахунок коштів державного бюджету. Будуть проведені нарахування та своєчасна виплата компенсацій, пільг, допомог громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в межах коштів, передбачених у державному та обласному бюджетах на 2021 рік.

Департамент соціальної політики, фінансове управління, виконавчі комітети Подільської та Фортечної районних у місті рад у квітні забезпечать надання адресної соціальної допомоги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зокрема громадянам, віднесеним до категорії І, ІІ, ІІІ, вдовам (вдівцям) померлих учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

- Важливим є широке інформування громадськості, особливо молодого покоління, про загрози, які несла людству атомна катастрофа, і про подвиг тих, хто ціною власного здоров’я і життя зупинив велику біду для всього людства, - підкреслила Юлія Вовк. – У ці дні, за участі ліквідаторів, відбудуться онлайн - тематичні години спілкування, учнівські конференції, засідання за круглим столом, уроки пам’яті, що висвітлюють героїзм кропивничан під час ліквідації Чорнобильської катастрофи.

У бібліотеках Кропивницького будуть оформлені книжкові виставки, проведені медіа-літописи, хвилини пам'яті, виставки-репортажі, відео-перегляди, відео години, вахти пам'яті, на тему героїчного подвигу учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Міська влада звертається до релігійних організацій  провести у день 35-річчя Чорнобильської катастрофи  молебні в пам'ять про загиблих та померлих громадян. Цього дня у місті будуть також обмежені розважальні заходи.

Усі новини