АМУ вимагає від Уряду, НАК «Нафтогаз України» та НКРЕКП виконання умов Меморандуму про взаєморозуміння

Четвер, 22 квітня 2021 18:24

Сьогодні, 22 квітня, Кропивницький міський голова Андрій Райкович взяв участь в онлайн нараді Асоціації Міст України. Понад три години члени асоціації обговорювали низку нагальних для громад країни питань: про місцевий референдум, про просування законопроєктів збільшення і справедливого зарахування частки ПДФО до місцевих бюджетів, про проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» тощо.

Проте одним із найболючіших для кожного представника місцевого самоврядування питань, залишається виконання зобов’язань, взятих на себе державою і місцевими владами, за Меморандумом, підписаним у лютому поточного року. Це був Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

Члени АМУ запевняють, що органи місцевого самоврядування повністю виконали взяті на себе зобов’язання - тарифи на послуги теплопостачання та гарячого водопостачання після підписання Меморандуму не зросли, і споживачу забезпечили їх безперебійне постачання. Низку взятих зобов’язань виконала й інша сторона. Проте вже від 01 травня 2021 року НАК «Нафтогаз України» припиняє постачати підприємствам теплової комунальної енергетики природний газ за режимом ПСО - покладання спеціальних обов’язків на постачальників природного газу. У цьому випадку підприємства теплопостачання будуть змушені продовжувати закуповувати природний газ у НАК «Нафтогаз України», адже мають перед нею заборгованість - 63 млрд грн. При цьому, умови та ціни закупівлі природного газу будуть повністю залежати від позиції НАК «Нафтогаз України», яка є непередбачуваною.

Поряд з тим, до АМУ постійно надходить інформація щодо системних звернень НАК «Нафтогаз України» до суду та Державної виконавчої служби України з метою примусового стягнення з підприємств ТКЕ заборгованості за спожитий природний газ та нарахованих штрафних санкцій, які складають в середньому до половини суми заборгованості. Накладаються арешти на рахунки, у примусовому порядку стягуються кошти.

Невиконання Кабміном, НАК «Нафтогаз України» та НКРЕКП положень Меморандуму ставить під загрозу підготовку та проходження наступного опалювального сезону, а також забезпечення населення гарячим водопостачанням вже з 01 травня 2021 року.

Тому члени Асоціації міст України пропонують провести спільну нараду з офісом Президента України, Кабінетом Міністрів,  НАК «Нафтогаз України», НКРЕКП щодо виконання умов Меморандуму, де порушити вимогу прискорити виконання Урядом України, НАК «Нафтогаз України» та НКРЕКП взятих на себе зобов’язань та зупинити примусове стягнення коштів з рахунків підприємств.

 -Місто вимагає професійної і принципової позиції. Ми підписали Меморандум, тому логічно, що його необхідно виконувати. Вважаю, що до участі у  нараді необхідно запросити також представників Офісу Президента і профільних міністрів, щоб спільно визначити подальші дії в галузі теплоенергетики, - переконаний Андрій Райкович. – Ми маємо комунікувати і обов’язково провести не онлайн нараду, а поговорити «вживу», дивлячись одне одному в очі.

Усі новини