Андрій Максюта: “Всі без виключення повинні дотримуватись Правил благоустрою міста!”

Вівторок, 14 січня 2020 11:51

З 27 грудня 2019 року у Кропивницькому вступили в дію нові Правила благоустрою міста. Про необхідність запровадження оновлених правил та про окремі пункти документа на пресконференції у міській раді розповіли начальник міської спеціалізованої інспекції Андрій Максюта та начальник відділу правового забезпечення Олександр Льон.

За словами посадовців, необхідність у розробці нових Правил благоустрою була обумовлена змінами у законодавстві.

- У листопаді 2017 року наказом Мінрегіонбуду було затверджено Типові правила благоустрою, як єдині правила утримання територій. За цими правилами і почали працювати місцеві ради, - зазначив Олександр Льон. - Та оскільки ми маємо динамічне законодавство, виникла ідея осучаснити Правила благоустрою Кропивницького. Нові правила мали прийматись на основі Типових, які виявились перенасиченими різними нормами, і фактично всі формулювання зводились до того, що благоустрій території здійснюється у відповідності до закону. Ці правила були складні у застосуванні не тільки для юристів, але й для розуміння пересічним громадянам. Тому було прийнято рішення взяти за основу Типові правила і їхні єдині вимоги, але конкретизувати положення, які посилались на інші нормативні акти. Такі положення прописали більш детально.

Виконавчий орган, який контролює дотримання Правил благоустрою міста — Спеціалізована інспекція. Її очільник Андрій Максюта повідомив, що інспектори спецінспекції вже працюють за новими правилами і станом на 13 січня на порушників благоустрою міста було складено майже три десятки протоколів.

- За порушення правил благоустрою міста працівниками спецінспекції минулого року було складено 1937 адміністративних протоколів, 5232 попередження, після яких порушення санітарних норм та правил були усунуті, - зазначив керівник Спецінспекції. - Щодня доносимо до громади, що у місті є правила, яких мають дотримуватись усі містяни.

Андрій Максюта акцентував увагу на нових розділах у Правилах благоустрою. Один з таких регулює встановлення та демонтаж МАФів та тимчасових споруд на території міста. Посадовець зауважив, що правилом чітко прописано, на якій підставі і де може встановлюватись споруда, хто видає документи, обстежує і виявляє самовільно встановлені об’єкти, хто приймає рішення про демонтаж.

Також Андрій Максюта відзначив, що у нових Правилах окремо визначено виконавчий орган міської ради, який здійснює видачу дозволів на земляні роботи.

- Облікові картки та дозволи на виконання будь-яких земляних робіт видаються на основі погодження із Спеціалізованою інспекцією, - наголосив Андрій Максюта. - Не можна просто так де вздумається рити комунальну землю. Законодавство регулює ці питання, а ще це безпека життєдіяльності міста. Часто під час виконання земляних робіт будівельники пошкоджують газові, електричні або каналізаційні мережі, що призводить у підсумку до серйозних наслідків.

Окремим пунктом у нових Правилах благоустрою прописано визначення розмірів прилеглої території. Також окремо прописано право містян, які самі не можуть доглядати належним чином за прилеглою територією, звертатись і укладати угоди з підприємствами — балансоутримувачами територій, де знаходяться дані об’єкти (ЖЕО, ЖЕКи, ЖБК та інші підприємства, які мають технічну можливість здійснювати відповідні роботи).

- Нагадую, що відповідальність за порушення правил благоустрою передбачена адміністративним кодексом України, і всі без виключення громадяни мають їх дотримуватись, - наголосив Андрій Максюта.

Усі новини