Андрій Паливода: Кропивницький став надзвичайно упізнаваним в Україні завдяки активній участі у загальнодержавних і міжнародних проектах

Понеділок, 11 березня 2019 14:58

У міській раді Кропивницького триває звітна сесія за результатами виконання бюджетних програм у 2018 році. Сьогодні, 11 березня, публічно звітував заступник міського голови Андрій Паливода та керівники функціонально підпорядкованих виконавчих органів.

За інформацією Андрія Паливоди, минулого року департамент з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій реалізовував шість бюджетних і шість галузевих програм.

- Нам вдалося, зокрема, створити певні традиції, - відзначив Андрій Паливода. – Такими стали щорічні інвестиційні форуми у Кропивницькому: на двох протягом року сесіях Муніципального інвестиційного форуму «TIME to INVEST» розглядаються найактуальніші для громади, підприємців обласного центру питання. У 2018 році темами сесії стали:  «Експорт, як шлях до інвестицій» та  «Ресторанний і готельний бізнес: індустрія гостинності».

Є сфери діяльності, де Кропивницький показує приклад всій Україні, звернув увагу заступник міського голови. У першу чергу, це активність кропивничан у реалізації проектів «Громадського бюджету» та впровадження в обласному центрі проектів «Енергосервісу», які дозволяють суттєво економити кошти міського бюджету на енергоносії в опалювальний період. За інформацією Андрія Паливоди, Кропивницький у 2018 році став другим містом в Україні за кількістю поданих проектів енергоефективності і третім – за кількістю реалізованих.

- Хочу також відзначити, що раніше, коли я представлявся із Кіровограда, то, як правило, запитували – а в якій це області?, - поділився Андрій Паливода. – Сьогодні ж Кропивницький є надзвичайно упізнаваним в Україні , бо активно долучається до участі в великій кількості загальнодержавних і міжнародних проектів.

Детально представників засобів масової інформації  з результатами виконання бюджетних і галузевих програм у 2018 році ознайомила директор департаменту з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій Маріанна Морква.

За її словами, у звітному періоді на реалізацію програм були передбачені видатки в обсязі 7,9 млн грн, з яких використано 7,6 млн грн, або 96 %. Виділені бюджетні асигнування дали можливість повною мірою забезпечити реалізацію функцій і завдань, покладених на департамент, які були визначені у 6 бюджетних програмах

Кошторисні призначення на 2018 рік, у розрізі шести бюджетних програм, були розподілені наступним чином:

  • на «Керівництво та управління у сфері економіки та торгівлі» передбачались видатки в сумі 6,1 млн. грн. або 76,2% від загального обсягу фінансування;
  • на «Організацію та проведення громадських робіт» - 715 тис. грн. або 9% кошторисних призначень;
  • на «Іншу економічну діяльність» – 634,7 тис. грн, або 7 %;
  • на «Сприяння розвитку малого та середнього підприємництва» - 266 тис. грн, або 3 % від загального обсягу призначень;
  • на «Заходи з енергозбереження» – 219 тис. грн. або 3 %;
  • на «Інші заходи у сфері зв’язку, телекомунікації та інформатики» - 61,5 тис. грн. або 1 %.

- Впродовж 2018 року спеціалістами департаменту опрацьовано 253 контрольних доручення, підготовлено, внесено на розгляд та затверджено виконкомом та міською радою 211 рішень, зареєстровано 209 колективних договорів, директором департаменту видано 141 наказ по департаменту, - повідомила очільниця департаменту Маріанна Морква.

В рамках бюджетної програми «Організація та проведення громадських робіт» реалізовані заходи галузевої Програми зайнятості населення м. Кропивницького на 2018-2020 роки щодо організації громадських робіт торік було використано 705,3 тис. грн. До громадських робіт було залучено 678 осіб.

Безробітні працювали в управліннях соціального захисту населення виконавчих комітетів Фортечної та Подільської районних у Кропивницькому радах, на ВКП «Ритуальна служба – спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування», в Кіровоградській обласній організації товариства Червоного Хреста України, на ВКП «Благоустрій», ВКП «ЖЕО № 1», та в  Територіальному центрі соціального обслуговування Фортечного району міста Кропивницького.

- Безробітні виконували суспільно-корисні роботи по благоустрою та озелененню території міста, об’єктів соціальної сфери і кладовищ, роботи пов’язані з ремонтом об’єктів соціальної сфери, догляду та наданню допомоги особам похилого віку та інвалідам, супроводу осіб з інвалідністю з вадами зору, впорядкуванню місць меморіального поховання, пам’ятників та пам’ятних місць, - зазначила Маріанна Морква. - Також інформували населення стосовно порядку отримання житлових субсидій, забезпечували догляд та надавали допомогу соціально незахищених верствам населення та особам, які потрапили в складні життєві обставини, що обумовлені їх медичним діагнозом чи соціальним статусом.

В рамках бюджетної програми «Заходи з енергозбереження» у 2018 році видатки було спрямовано на наступні заходи:

  • щорічне придбання протягом 2016-2020 рр. програмного продукту «Енергоплан» (для моніторингу споживання енергоресурсів будівлями бюджетних установ) витрати складають 24,0 тис. грн, що на 5,0 тис. грн менше від запланованих витрат;
  • розробку комплексного енергетичного паспорта будівель бюджетної сфери м. Кропивницького - 188,4 тис. грн, що на 1,6 тис. грн. менше від запланованих витрат. Енергетичний паспорт визначає загальну технічну характеристика всіх бюджетних будівель та є довгостроковою стратегією міста (план впровадження заходів на період до 2030 року) у напрямку підвищення енергоефективності та енергозбереження у бюджетній сфері міста, а також є основою для розробки Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату міста Кропивницького на період до 2030 року.

В рамках бюджетної програми «Інша економічна діяльність» здійснювалась реалізація заходів 2 галузевих програм, а саме:

Програма формування позитивного міжнародного та інвестиційного іміджу м. Кропивницького на 2018-2020 роки, заходи якої направлені на популяризацію міста та розгортання міжнародних зв’язків, налагодження співробітництва з різними регіонами, зміцнення міжнародних зв’язків, прискорення євроінтеграційних процесів, вихід на нові перспективні ринки збуту, збільшення зовнішньоторговельного обороту, збільшення обсягів експорту товарів та послуг міста.

Така Програма прийнята у Кропивницькому вперше, відзначила Маріанна Морква. Необхідність  її прийняття була обумовлена створенням цілісної ефективної системи співробітництва з інвестором.

В рамках даної програми проведено:

  • заходи у рамках відзначення Дня Європи;
  • дві галузеві сесії Муніципального інвестиційного форуму «TIME to INVEST»: «Експорт як шлях до інвестицій», «Ресторанний та готельний бізнес»;
  • 6-ту Всеукраїнську академію інтегрованого розвитку міст за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ).

Також оновлено Інвестиційний паспорт обласного центру, створено бренд-бук міста, оновлено кредитний рейтинг Кропивницького, виготовлено презентаційну та подарункову продукцію з логотипом та символікою міста.

Друга програма - Програма реалізації громадського бюджету (бюджету участі) у м. Кропивницькому на 2017-2020 роки, заходи якої направлені на покращення комунікації міської влади з громадою міста, налагодження демократичного процесу дискусії при прийняті рішень щодо реалізації найбільш важливих проектів громадян за рахунок коштів громадського бюджету. Кошторисні призначення по даній програмі  складали 7 092,7 тис грн, в тому числі: 7,0 млн грн - на реалізацію проектів громадських ініціатив, які надалі були перерозподілені між виконавчими органами, що визначені відповідальними за реалізацію проектів; 92,702 тис. грн – використано на інформаційну кампанію та організацію етапів громадського бюджету.

Підсумовуючи, Маріанна Морква зауважила, що департамент з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій на досягнутому зупинятись не збирається, і надалі працюватиме над покращенням економічного та інвестиційного потенціалу міста.

Усі новини