Андрій Паливода: у Кропивницькому зросла активність авторів і підвищилася якість проектів «Громадського бюджету»

Вівторок, 7 травня 2019 13:56

У Кpопивницькому зaвеpшився пpийом проектів на конкурс "Гpомaдський бюджет - 2020". Про це сьогодні, 07 травня, на прес-конференції повідомив заступник міського голови Андрій Паливода.

- Цього року мешканці міста активніше долучалися до участі у конкурсі. Якщо у минулому році на розгляд до міської ради направлено 64 проекти, то цього року ми маємо 87 проектів. Загалом загальна сума проектних пропозицій складає 31 мільйон 300 тисяч гpивень. На конкурс надійшло 11 великих проектів, 71 - малих та 5 соціальних. Цього року ми бачимо велике зростання  не тільки кількості, а й якості проектів. Цьому сприяла достатньо активна інформаційна компанія, яку вели спеціалісти профільного департаменту міської ради. Необхідна методична допомога надавалася як новим авторам проектів, так і досвідченим учасникам перегонів програми «Громадський бюджет». Великі проекти і частина малих проектів - це проекти загальноміського значення, тому сподіваємось на їх успішну реалізацію.

За інформацією Андрія Паливоди, сума громадського бюджету у 2019 році становить 7 мільйонів гривень. половина від усього фонду громадського бюджету, а це 3,5 мільйона гривень, буде спрямовано на реалізацію великих проектів, 40% - 2,8 мільйона гривень передбачено на виконання малих проектів та 10% - 700 тисяч гривень можна використати на впровадження соціальні проектів.

У категорії “великі” проекти переважають проекти спортивного спрямування. Це  облаштування першої у Кропивницькому велосипедної доріжки, побудова спортивного містечка на вулиці Жадова, створення воркаут - майданчику. Цікавим проектом, на думку заступника міського голови, є  обладнання кабінок для паління в громадських місцях, зокрема на території вокзалів обласного центру.

Серед “малих” проектів з'явилися нові цікаві освітні ініціативи: вони не мають на меті вирішення певних господарських проблем для закладів, як заміна вікон, чи утеплення стін, а носять інноваційний характер. Автори пропонують створити біологічну лабораторію, сенсорні кімнати, наукові пікніки, дитяче автомістечко, молодіжні стартапи, книжковий фестиваль тощо. оригінальним є проект створення музичного «лежачого поліцейського».

Андрій Паливода звернув увагу, що протягом двадцяти робочих днів департамент з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій опрацює проекти  та направить їх профільним виконавчим органам для здійснення аналізу. Громадські ініціативи перевірятимуть на можливість реалізації відповідно до діючого положення та  проконтролюють коректність обрахування кошторисів. Загалом, виконавчі органи міської ради співпрацюватимуть з авторами проектів на всіх етапах громадського бюджету  з метою їх успішної  реалізації.

Через місяць буде затверджений остаточний перелік проектів, допущених до голосування і автори ініціатив  матимуть у своєму розпорядженні два місяці для проведення ефективної інформаційної кампанії. А вже із 02 вересня протягом 14 календарних днів триватиме голосування в он-лайн режимі і бюлетенями у приміщенні міської ради.

Усі новини