Андрій Райкович: фінансування усіх закладів освіти у Кропивницькому здійснюватиметься прозоро

Понеділок, 13 лютого 2017 17:37

Сьогодні, 13 лютого, міський голова Кропивницького Андрій Райкович зустрівся із активом батьківської ради шкіл обласного центру.

Активні мами школярів та вихованців садочків порушили перед міським очільником низку проблем, з якими їм щодня доводиться стикатися в навчальних закладах.

Одна з найголовніших – побори у вигляді різного роду добровільних внесків. Представники батьківської ради запевняють, що кошти з батьків батьківські комітети продовжують збирати. Це, не зважаючи на те, що керівник управління освіти неодноразово наголошувала на неприпустимості цього.

Тож, щоб фінансування усіх шкіл міста було прозорим і ефективним, Батьківська рада пропонує пришвидшити у Кропивницькому процес фінансової децентралізації закладів освіти.

За інформацією начальника управління освіти Лариси Котенко, дев’ять навчальних закладів Кропивницького вже давно фінансово незалежні від централізованої бухгалтерії управління освіти. І така можливість є у всіх шкіл, проте на “автономність” не можуть зважитись всі заклади.

- Ця процедура потребує вирішення важливих кадрових питань. Адже, якщо школи та садочки стануть фінансово незалежними, в кожен заклад треба буде додатково набрати бухгалтерів. І, якщо таке рішення буде прийнято, будемо працювати над його вирішенням.

У свою чергу, Андрій Райкович наголосив, що робитиме усе від нього залежне, аби гострих питань у батьків не виникало. Найперше, вже цього року очільник міста планує зробити повністю відкритими всі видатки з міського бюджету, які йдуть на фінансування закладів освіти.

- Ми зробимо відкритим бюджет. Ви зможете побачити всі кошти, які витрачаються на поточні ремонти, на оплату тепла, на закупівлю інвентаря, – пообіцяв міський голова. – Це не секретні дані, і ви, громада, маєте їх бачити. Я переконаний, що ми повинні стовідсотково відмовитись від практики збору грошей з батьків, й поступово втілюватимемо цей план в дійсність.

Міський голова подякував активісткам за небайдужість та пообіцяв зробити такі зустрічі регулярними - раз на два місяці.

Усі новини