Андрій Райкович і Андрій Табалов переконані: діалог - це краще за бойкот, а ультиматуми у міській раді не пройдуть

Четвер, 30 березня 2017 18:26

Свою точку зору щодо подій у міській раді Кропивницького сьогодні, 30 березня, висловили під час прес-конференції  міський голова Андрій Райкович та секретар міської ради Андрій Табалов.

Сьогоднішнє третє засідання восьмої сесії міської ради, на якому мали б бути розглянуті надзвичайно важливі для громади питання так і не змогло розпочати свою роботу через відсутність кворуму попри дві спроби. Натомість опозиційна частина депутатського корпусу у складі тринадцяти представників фракцій БПП, “Батьківщина”, “Самопоміч”, “Свобода”, “РПЛ” та “УКРОП” в ультимативній формі висловили міському голові, секретарю міської ради та депутатській більшості вимоги, без виконання яких вони бойкотують роботу сесій.

Андрій Табалов: «Ніякого конструктиву насправді в цьому, так званому, меморандумі немає, більше того, він народився зненацька і складається із надуманих питань. Лише один з прикладів: у меморандумі є вимога стосовно збалансованого розподілу коштів на благоустрій територій між округами. Нещодавно депутат Рафаель Санасарян прозвітував, що на його окрузі розпочинається масштабний ремонт доріг, встановлюються бордюри. На моєму окрузі, наприклад, такого немає, як і на багатьох інших. То хіба можна сказати, що округи опозиційників ігноруються? Ще від нас вимагають забезпечити прозорість розгляду земельних питань. Але ж саме це закидали колишньому голові земельної комісії Юрію Деркаченку, звучала критика і від того ж Володимира Смірнова, який зараз в опозиції. Тому і було вирішено, що потрібно прийняти рішення про звітування раз на рік голів комісій, у результаті голову переобрали. Зараз засідання відбуваються прозоро, відкрито, проводиться онлайн-трансляція цих засідань. Ось тільки частина депутатів їх почала ігнорувати.

Загалом, ці вимоги – фактично передвиборча програма, гасла фракцій, що оголосили себе опозицією. Складається враження, що депутатам просто набридло працювати, вони вже готуються до виборів, а бути в опозиції завжди вигідніше. До слова, питання цього меморандуму неодноразово озвучувалися на сесії, деякі ми підтримували, деякі – ні. Нікого не бойкотували, нормально працювали. Чому вони стали каменем спотикання зараз? Напевне, тому, щоб показати суспільству: бачите, міський голова та секретар не можуть зібрати депутатів, сконсолідувати їх. Але ж ми – не вихователі в дитячому садку. На сесію виносилися важливі питання – надання матеріальної допомоги, виділення земельних ділянок, рішення по яких чекали люди. Але їх не розглянуто. Хтось загрався у політичні ігри і не знає, що вигадати, аби зірвати сесію. Більше того, депутати почали брехати: кажуть, що у відрядженнях, а самі перебувають у місті. Можливо, так вчинити – це вказівка керівників фракцій, які, до речі, у прес-конференції участі не брали. Але все ж сподіваюся, що депутати зрозуміють, що чинять неправильно».

Андрій Райкович: «Я шокований поведінкою частини депутатів, які брешуть громаді, що вони у відрядженні чи на лікарняному, а самі займаються політиканством, не виконують своїх обов’язків, не приходять на сесії. При цьому ще й прикриваються високими гаслами. Та ж тарифна політика… Набагато простіше не приймати таких рішень і стати в очах виборців хорошим. Але я, як людина бізнесу, добре розумію, що загальноекономічна ситуація змушує нас іти на такі кроки, якщо ми хочемо, щоб послуги надавалися стабільно. Паралельно, аби не допустити подальшого зростання тарифів, ми створюємо конкурентне середовище на ринку пасажирських перевезень, шукаємо варіанти демонополізації комунальної сфери. Звичайно, набагато легше нічого не робити і звинувачувати інших у всіх гріхах. Ще один приклад політиканства – це вимога щодо зменшення мінімального порога тендерних закупівель, що здійснюється через систему ProZorro. Обмеження визначені законодавством, закон ми виконуємо, системою користуємося, тож який сенс у цьому пункті? Крім того, якщо зменшити мінімальний поріг, система просто не буде пропускати пропозицій. Вирішити цю проблему буде складно. Реалізація багатьох проектів загальмується...

Я прийшов на цю посаду зі своєю програмою, намагаюся послідовно її виконувати, але іде шквал супротиву. А те, що відбулося сьогодні, – це взагалі переходить усі межі дозволеного, це край цинізму, ігнорування інтересів громади. На сесію не було винесено жодного політичного чи суперечливого питання. Люди місяцями чекають рішень стосовно земельних ділянок. Ми мали зробити перерозподіл субвенції, що надійшла на надання пільг та субсидій. Але сесія не відбулася. Скажіть: для кого це краще? Хто постраждав? Прості малозабезпечені люди! Ви запитуєте мене, чому частина депутатів так чинить? Вважаю, що вони прагнуть дестабілізувати обстановку, максимально ослабити міського голову, зробити його своєю маріонеткою. Але не вдасться. Я не піду на жодні ультиматуми. Ми будемо і надалі крок за кроком втілювати в життя програми, які розробили, вирішуватимемо нагальні проблеми громади. Купимо великі автобуси, будуватимемо медичні заклади. Я призначив наступне сесійне засідання на 4 квітня. Сподіваюсь, що та частина депутатів, яка зараз називає себе опозицією, переосмислить свої вчинки. А поки будемо зустрічатися, дискутувати. Діалог кращий за бойкот».

Джерело: http://vechirka.com.ua/

Усі новини