Андрій Райкович: історичне приміщення лікарні по вулиці Архітектора Паученка не змінить свій профіль і залишиться медичним закладом

Середа, 16 вересня 2020 12:50

У вівторок, 15 вересня, міський голова Кропивницького Андрій Райкович став гостем телевізійної  програми “Тема дня” на “UA:Кропивницький”. Темою дня стала ситуація навколо стаціонару №2  Центральної міської лікарні.

Міський голова детально зупинився на причинах переведення закладу із центру міста в корпуси колишньої “рудівської” лікарні МСЧ – 19 та перспективах використання історичного приміщення по вулиці Архітектора Паученка.

Сьогодні  містом активно поширюються чутки, що лікарню з вулиці Архітектора Паученка хочуть перенести, щоб збудувати в її історичному приміщенні магазин. Андрій Райкович назвав це звичайною спекуляцією та традиційними чутками, які навмисне роздмухують напередодні виборів. Так, в планах міської влади є перенесення лікарні в стіни МСЧ-19, адже це потужний комплекс, практично найновіша медична споруда в місті.

- Медики мені не раз наголошували на необхідності заповнення корпусів МСЧ-19, дати їм друге життя. Там хороші умови, ми вже проводимо санацію приміщень. В лікарні є власна котельня, - відзначив Андрій Райкович. - А сьогодні ми тримаємо Центральну лікарню хоч і в історичному, але в морально застарілому корпусі, і не можемо  фізично створити  умови, у першу чергу технологічно, з використанням найсучаснішого лікувального і діагностичного обладнання,  які б задовольнили і персонал лікарняного закладу і його пацієнтів.

Місто вже вирішує питання щодо будівництва дороги до нового місця розташування цього закладу, вивчаються варанти організації роботи громадського транспорту у цьому напрямку, адже і працівників, і пацієнтів необхідно гарантовано доставити до лікарні. Ці всі питання будуть детально сплановані і підготовлені, переконав міський голова.

- Думаю всі пам'ятають, якими були дискусії навколо пологового будинку №2. Сьогодні всі буревії стихли. І тепер маємо один із кращих в Україні пологовий будинок з функціями перинатального центру ІІ рівня. Маємо гемодіалізний центр теж високого класу, - нагадав очільник міста. - Переконаний, що в даному випадку ми створимо солідну базову центральну лікарню, яка буде успішно працювати і надавати якісні медичні послуги у нормальних, пристосованих для цього  умовах.

Головний лікар ЦМЛ Олександр Артюх запевнив, що медики  вже не дочекаються переїзду в нове приміщення.

- Ми хочемо скоріше перенести лікарню в нормальні умови. Ця будівля аварійна. Тут тече дах, обвалилася стеля в харчоблоці. Щоб це все відремонтувати треба шалені кошти, але їх виділенню передує неймовірно довга процедура отримання дозволів та погоджень, адже ця лікарня — пам’ятка архітектури, - розповів Олександр Артюх. - В одній палаті у нас сконцентровано по 10 людей, і один туалет на поверсі! Ну що це за умови? Саме тому назрів час переїхати в нове приміщення МСЧ - 19. там одно-, дво- та тримісні палати, по 4 санвузли та чудовий харчоблок! Уявіть, їжу на поверхи зможемо доставляти ліфтом! Міський голова завжди серйозно і з великим професіоналізмом ставився до розвитку медицини, тому, ми переконані - матимемо ідеальні умови і для пацієнтів і для персоналу.

Щодо історичного приміщення на Архітектора Паученка, Андрій Райкович наголосив, що приміщення капітально ремонтуватимуть, адже нині воно в аварійному стані. Свого профілю воно не змінить, залишиться лікувальним закладом.

Усі новини