Андрій Райкович: Кропивницький має бути здоровим містом – і це наша спільна турбота

Четвер, 2 грудня 2021 17:15

У Кропивницькому, як і у всій Україні, 2021 рік – став роком випробування для медичної сфери. Небезпечна коронавірусна хвороба змусила місто переглянути й скоригувати низку планів свого соціально – економічного розвитку.  Це відзначив Кропивницький міський голова під час свого щорічного звіту перед громадою міста  сьогодні, 02 грудня.

Першочерговим завданням для міської влади  стала боротьба з CОVID-19. Саме тому у поточному році понад 50 млн грн було вкладено для реставрації терапевтичного відділення №1 Центральної міської лікарні, як "ковідної" бази. Тепер це один із шести в Україні стандартизованих госпіталів американської комплектації з реанімаційним відділенням, що має  обладнання експертного класу.

Паралельно із розвитком «ковідної» бази місто активно освоювало стаціонар №2  ЦМЛ - колишню МСЧ-19 на Салганних пісках. Для цього закладу вже придбали сучасний рентген, відремонтували приміщення під нього, відновили харчоблок.

- Незабаром там встановлять кисневий генератор за кошти соціально – економічного розвитку. Це теж суттєва капіталізація закладу. Наступний крок – ремонт будівлі. Я переконаний - це буде потужний реабілітаційний заклад, - наголосив під час звіту Андрій Райкович. - А головне - туди збудували нову дорогу на Кущівці і вже закупили нові автобуси.

Цього року майже 10 млн. грн з міського бюджету вклали в ремонт приймального відділення лікарні швидкої медичної допомоги. При цьому, 1,9 млн. грн використано на ремонт рентгенкабінету хірургічного відділення. Триває також оновлення міського пологового будинку. Він поступово перетворюється на сучасний, європейського зразка медичний заклад, де постійно вдосконалюється акушерсько-гінекологічна служба, а якість медичної допомоги виводиться на найвищий рівень. Цьогоріч понад 4 млн. грн вкладено також в ремонт неонатального відділення на 5 місць, де медики виходжують глибоко недоношених та тяжкохворих дітей.

- Те, що в місті значно підсилено центр надання екстреної медичної допомоги: 12 нових машин швидкої допомоги – результат тісної взаємодії держави, обласної і міської влади. І це нормально! Найголовніше наше домашнє завдання в охороні здоров'я - переконати якомога більшу кількість жителів вакцинуватися, - переконаний міський голова.

Зараз у Кропивницькому працює 6 постійних пунктів щеплень від COVID-19, розташованих у закладах охорони здоров'я первинної ланки та три  Центри масової вакцинації населення. Кропивницький - лідер в області за динамікою щеплень, але темпи, переконаний Андрій Райкович, необхідно лише нарощувати. 

- Ми відкрили популярний пункт масової вакцинації у приміщенні міської ради. Кропивницький першим в Україні запровадив мобільні бригади з використанням громадського транспорту. Я вам вдячний, колеги, за активну позицію і організаційну роботу, - подякував очільник міста. - Але ми не можемо зупинятися. Треба й надалі переконувати людей. Вірус не зник, нас застерігають наступними хвилями, плюс прогнозують тривожний грип. Тому здорове місто - це наша спільна турбота. Бо розкошувати фінансово можливості немає.

На наступні роки орієнтири в медицині міським головою вже визначені: необхідно виконати масштабну реконструкцію дитячого медичного центру на вулиці Шевченка, планово оновлювати стаціонар №2 ЦМЛ, ЛШМД, дитячу стоматологію та поліклініку на Балашівці.

Усі новини