Андрій Райкович: Кропивницький повністю виконав умови Меморандуму взаємопорозуміння з питань теплопостачання

Вівторок, 31 серпня 2021 17:38

Виконавчий комітет Кропивницької міської ради розглянув та погодив скориговані тарифи для КП «Теплоенергетик» на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання.

Ключовим у прийнятому рішенні є останній пункт: скориговані тарифи на теплову енергію для усіх категорій споживачів у Кропивницькому діятимуть до повного виконання з боку Кабінету Міністрів України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, НАК «Нафтогаз України» домовленостей, визначених Меморандумом про взаємопорозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води, укладеного 09 лютого 2020 року.

- Міська влада повністю виконала умови підписаного Меморандуму щодо не підвищення тарифів на тепло, - наголосив під час засідання виконкому міський голова Кропивницького Андрій Райкович. – Хоч відповідний проєкт рішення про коригування тарифів був готовий вже у кінці 2020 року. Вже тоді виникли всі передумови для їх перегляду у зв’язку з підвищенням цін на енергоносії. КП «Теплоенергетик» працював в екстремальних умовах: збитки його економічної діяльності у минулому опалювальному сезоні склали 147 мільйонів гривень. У той же час, центральні органи влади до цього часу не запропонували міським радам механізми компенсації таких збитків. Складний процес перемовин продовжується: Верховна Рада прийняла відповідний законопроєкт і президент його підписав. Тепер черга за Кабміном – там розробляються необхідні підзаконні акти, які і визначать форми компенсаторів.

Тобто, прийняті сьогодні, 31 серпня, скориговані тарифи на тепло місто вимушене буде впровадити у життя, якщо до початку опалювального сезону Кабінет Міністрів не знайде можливості компенсувати для комунальної теплоенергетики  понесені збитки від різниці в тарифах на енергоносії.

Нові тарифи з урахуванням збільшення вартості усіх складових становитимуть:

  • для населення – 2734, 33 грн/Гкал, або 69, 33 грн/м2;
  • для бюджетних організації – 2854,14 грн/Гкал
  • для інших споживачів – 2996, 52 грн/Гкал.

Усі новини