Андрій Райкович: Кропивницький - за чесне партнерство і професійний діалог з державою

Середа, 24 березня 2021 16:59

Сьогодні, 24 березня, Кропивницький міський голова Андрій Райкович взяв участь в онлайн нараді Асоціації міст України. 

Головним питанням порядку денного серйозної розмови стали умови життя громад і територій під час  поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19. Коронавірус вніс суттєві корективи до звичного  життя людей. На думку усіх учасників сьогоднішньої конференції, боротьба з COVID-19 є питанням державної ваги. Проте місцеве самоврядування ніколи не стояло осторонь проблеми. Зокрема міському бюджету Кропивницького коронавірус обійшовся вже  в понад 50 мільйонів гривень.

Не чекаючи допомоги від держави, за ініціативи Андрія Райковича у Центральній міській лікарні обласного центру  створений новий комунальний діагностичний центр із сучасною комп’ютерною томографією, облаштоване  відділення інтенсивної легеневої терапії на 30 ліжок, міські заклади охорони здоров’я у перші місяці поширення коронавірусу працювали практично без підтримки з Державного бюджету.

Разом з тим, нині Уряд України розраховує, що органи місцевого самоврядування запровадять додаткові виплати для ФОПів та працівників підприємств, що постраждали внаслідок запроваджених карантинних обмежень. На думку членів Асоціації міст України, вирішити це питання території самостійно не зможуть.

- Якщо ми почнемо робити ці виплати, міський  бюджет не витримає. Ми просто не потягнемо такі видатки. - переконаний Андрій Райкович. – Це призведе до того, що місту доведеться  припинити  ремонтувати медичні і освітні заклади, зупинити будівництво доріг, ні про який розвиток території, в такому разі, не може йтися. Ми просто знищимо цілі галузі!

Європейський та світовий досвід чітко демонструють, що допомога бізнесу під час коронакризи є ефективною і здійснюється з державного бюджету, адже це питання національної безпеки. Разом з тим, міська влада Кропивницького, при всій складності ситуації,  продовжує забезпечувати пільгові перевезення пасажирів комунальним транспортом під час карантинних обмежень. КП «Електротранс» несе колосальні збитки, але перевезень не припиняє. Місто працює, а від НАК «Нафтогаз України», попри меморандум, отримує «подарунок» - арешт рахунків КП «Теплоенергетик» і ставить під загрозу надання послуг з теплопостачання населенню.

- Місто - за чесне партнерство і за професійний діалог з державою. Ми - за системний діалог, а не монолог.  Лише  в співпраці ми досягнемо найкращих результатів на користь всіх громад України!, - переконаний Андрій Райкович.

Позиція міст України буде викладена у підготовленому зверненні, яке  направлять на адреси  Президента України, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України .

Усі новини