Андрій Райкович: мережа закладів охорони здоров’я у Кропивницькому має бути ефективною і збалансованою

Середа, 3 березня 2021 13:55

Впродовж останніх п’яти років, із 2015-го по 2020-й, відбулися потужні структурні і якісні  зміни у сфері охорони здоров’я Кропивницького. Місто безпрецедентно вклало 56 мільйонів гривень в ремонти медичних закладів, спрямувало 64  мільйони на закупівлю найсучаснішого обладнання, а окремо 8,7  мільйонів — на комп’ютеризацію галузі.

Мережа закладів охорони здоров’я Кропивницького структурно вже сформована. Торік вона підсилилася ще однією лікарнею, після того, як обласний центр взяв на свій баланс колишню Медико-санітарну частину №19. Об’єднання її зі стаціонаром № 2 Центральної міської лікарні має на меті суттєво розширити спектр і покращити умови надання медичних послуг мешканцям Кропивницького  та при цьому оптимізувати видатки  на їх утримання.

- Цей заклад – один із найновіших у Кропивницькому. Там відразу закладені хороші умови для лікування хворих і роботи медичного персоналу, виконується санація приміщень, лікарня має власну котельню. Ми плануємо створити на її базі потужну сучасну лікарню, яка б відповідала усім вимогам сучасності, - прокоментував ситуацію у сфері охорони здоров’я Кропивницького міський голова Андрій Райкович. – Але лікарня не запрацює на повну силу, поки ми не організуємо належним чином транспортні розв’язки у цьому мікрорайоні, доки тут не буде облаштована якісна дорога від Бобринецького шляху до Салганних пісків і сюди не почнуть курсувати комунальні автобуси чи тролейбуси.  Це питання залишається на сьогодні  стратегічним для нас. Тож спеціалісти профільних виконавчих органів активно вивчають можливості і варіанти організації роботи громадського транспорту у цьому напрямку, адже і працівників, і пацієнтів необхідно гарантовано доставити до лікарні.

Водночас Андрій Райкович прокоментував також чутки про те, що місто відмовляється брати на свій баланс районну лікарню. На думку міського голови, нині вкрай необхідно фахово вивчити потребу в медичних послугах територій навколишніх об’єднаних територіальних громад,  а також збалансувати можливості опорних лікарень – обласної, міської лікарні швидкої медичної допомоги, міського пологового будинку, щоб зрозуміти, чи достатньо місту ресурсу наявних медичних закладів.

- Треба зрозуміти структуру районної лікарні, її функціонал, на які потужності вона була розрахована, визначити, в кого вона стоїть на балансі, і чи потрібна вона в структурі закладів охорони здоров’я міста, адже медична мережа Кропивницького вже сформована і якісно працює, - зазначив міський голова. – Реорганізація медицини – складна і відповідальна справа і для прийняття виваженого рішення необхідно  володіти повною об’єктивною інформацією щодо цього питання. 

А от потужності районного будинку культури місту вкрай необхідні, переконаний Андрій Райкович. Міська влада готова його взяти на баланс, адже нині  вкрай важливо зберегти всі творчі колективи Кропивницького, створити їм хороші умови для розвитку.  Тож це питання не знімається з порядку денного і обов’язково буде опрацьоване в найкоротші терміни.  

Усі новини