Андрій Райкович: схему модернізації теплопостачання у Кропивницькому презентують через два місяці

Вівторок, 25 червня 2019 20:23

Найближчим часом, через один-два місяці міська влада Кропивницького запропонує громаді варіанти схеми модернізації системи теплозабезпечення обласного центру. Про це повідомив міський голова Кропивницького під час засідання виконавчого комітету міської ради сьогодні, 25 червня.

- Це питання надзвичайно важливе і перебуває на постійному контролі міської влади, - відзначив очільник міста. – Існуюча схема була ефективною до 2000 року, але через непродумані рішення в наданні дозволів на безконтрольне встановлення автономних систем опалення, стала критично розбалансованою і потребує негайної модернізації.

Декілька варіантів нової схеми буде розроблено з урахуванням організації управління будинками: одна справа, коли в багатоповерхівці утворене об’єднання співвласників, інша – коли будинок буде обслуговувати управляюча компанія. Окремий алгоритм буде прописаний і для об’єктів комунальної власності – закладів освіти, охорони здоров’я культури тощо.

- Саме ОСББ сьогодні мають найвигідніші умови для проведення оптимізації системи опалення у своїх будинках, - наголосив Андрій Райкович. – Мешканці, які об’єдналися для спільного господарювання, можуть повною мірою скористатися державними і фондовими програмами фінансової підтримки та пільгового кредитування.

Ще однією проблемою, за словами міського голови, є вимога 100% облаштування всіх будинків – споживачів тепла приборами обліку теплової енергії. У разі їх відсутності нараховуватимуться штрафні санкції і вони – не маленькі. У Кропивницькому понад 50% житлового фонду не обладнані лічильниками і вони теж не дешеві.

- Ми будемо уважно вивчати ситуацію по кожному будинку, - підкреслив Андрій Райкович. – Адже люди повинні розуміти, що підключення приладів обліку покладе весь тягар опалення всіх підсобних приміщень: під’їздів, дахів, підвалів на плечі тільки тих, хто користується централізованим опаленням. Тож мешканцям потрібно буде визначитися з розвитком ситуації для себе.

Готові напрацювання і для організації теплозабезпечення на об’єктах комунальної власності і вони вже відпрацьовані на практиці.

- Новий опалювальний сезон 2019 - 2020 років ми розпочнемо вже силами єдиного комунального теплогенеруючого підприємства, - звернув увагу очільник міста. – будемо використовувати його технічні потужності для забезпечення теплом і комунального, і державного сектору, і частини об’єктів промисловості.

У той же час місто має певні ризики і вони пов’язані з борговими зобов’язаннями, які мають тепловики за блакитне паливо.

- Ми звернулися до Кабінету Міністрів України, щоб у питаннях заборгованості, шлейф якої тягнеться ще із 90-их років, поставити крапку, - сказав Андрій Райкович. – Необхідно вирішити питання економічної амністії і списати борги по різниці в тарифах.

Усі новини