Андрій Райкович: це надзвичайно важливо – створити підприємцям безперешкодні можливості відкриття бізнесу

Середа, 30 червня 2021 13:06

Сьогодні, 30 червня, в рамках виконання Програми покращення Індексу конкурентоспроможності міст України, розпочалося установче засідання Міжміської робочої групи з покращення бізнес-клімату міст.

До участі в її роботі долучився Кропивницький міський голова Андрій Райкович.

Індекс конкурентоспроможності міст України (ІКМ) є інструментом для оцінки бізнес-клімату у містах. Це дослідження – огляд найкращих практик управління економічними процесами в українських містах, результатом якого є узагальнений досвід лідерів ІКМ, який можна надалі використовувати у створенні ефективного, безпечного та сприятливого для бізнесу середовища.

За результатами ІКМ 2019/2020 Кропивницький посів загальне 14 місце і став лідером у номінації "Започаткування бізнесу" серед українських громад разом з такими містами, як Суми, Чернігів, Сєвєродонецьк, Тернопіль.

У містах-лідерах адміністративні послуги для реєстрації бізнесу надають безпосередньо державні реєстратори. Опитані представники органів місцевого самоврядування (ОМС) наголошують, що проведення реєстрації без посередників має низку переваг. Це допомагає зекономити час, одразу перевірити наявність усіх необхідних документів та їх правильне заповнення, а також отримати необхідні консультації.

Найкращі практики відкриття "Прозорих офісів" покращили умови надання адміністративних і соціальних послуг. Однак важливішою для підприємців є якість процесу реєстрації та наданих консультацій. У Кропивницькому алгоритм роботи був напрацьований і до відкриття сучасного приміщення. Тож переїзд у "Прозорий офіс" не змінив головного – високої якості, яка допомогла місту стати лідером у першому компоненті ІКМ.

- Це надзвичайно важливо - створити в місті всі необхідні можливості, доступні сервіси, щоб будь-який охочий розпочати власну справу не мав жодних перешкод - тільки зелене світло! – наголосив у своєму слові під час відкриття установчого засідання Андрій Райкович. - Для цього ми відкрили  минулого року новий сучасний Центр надання адміністративних і соціальних послуг, де надається 365 видів послуг, і прибрали будь-які перешкоди для отримання від найпростіших до найскладніших документів. 6 державних реєстраторів здійснюють державну реєстрацію бізнесу. Вся процедура державної реєстрації створення юридичної особи чи фізичної особи-підприємця займає 24 години.

У Кропивницькому Центрі надання адміністративних послуг впроваджено і здійснюється державна реєстрація бізнесу на підставі заяв, поданих в електронній формі через портал "Дія". Від початку 2021 року вже зареєстровано понад 800 юридичних та фізичних осіб.

- Я прийшов управляти містом із реального сектора економіки, тому добре розумію і з власного досвіду знаю, що таке створити власну справу, витримати конкуренцію і розвивати, як велике, так і мале підприємство у дуже жорстких умовах, відповідаючи на усі виклики часу, - підкреслив Андрій Райкович. - Тому команду фахівців у міській раді спрямовую саме на такий стиль чиновницької роботи, щоб наш обласний центр опановував лідерські позиції і по інших напрямках. Тому нам цікавий досвід Львова, Хмельницького, Вінниці, інших українських міст. І ми вдячні програмі “Конкурентноспроможна економіка України” проєктам USAID за платформу комунікацій і партнерства.

За результатами конкурсного відбору Кропивницький став одним з
5 міст-учасників першої хвилі Програми покращення Індексу конкурентоспроможності міст (далі – ПІКМ), що виконується  ГО "Електронна Республіка" за підтримки Програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України".

Метою ПІКМ є надання експертної допомоги в розробці докладних рекомендацій у вигляді програми та дорожньої карти і плану заходів для виконавчих органів місцевих рад щодо покращення бізнес-клімату міста за компонентами, які є складовими Індексу конкурентоспроможності міст.

В рамках реалізації ПІКМ вже проведено дві онлайн-зустрічі, під час яких було презентовано первинний робочий план спільної діяльності, сформовано формат співпраці та представлено основні компоненти індексу, визначені на основі анкет для участі у ПКІМ.

Сьогоднішній захід має на меті створення міжміської робочої групи, як постійного дорадчого органу, що сприятиме ефективному формуванню бізнес-клімату через покращення фінансових та інфраструктурних показників, обміну досвідом реалізації успішних рішень між містами для покращення локального бізнес-клімату, їх подальшого поширення та вдосконалення іншими містами. Крім того, важливим є заохочення до горизонтальної співпраці між містами учасниками ІКМ 2019 року, учасниками другої хвилі, результати яких будуть оголошені вже восени 2021 року, а також представниками бізнес-спільнот.

Усі новини