Андрій Райкович: у Кропивницькому є що будувати, але зараз головне - зберегти життя і здоров'я людей

Середа, 6 травня 2020 20:32

Епідемія коронавірусу суттєво змінила  пріоритети бюджетного фінансування у Кропивницькому. На цьому наголосив  міський голова Андрій Райкович в ефірі програми “Тема дня” на каналі “UA: Суспільне” сьогодні, 06 травня.

Перебіг пандемії, карантинні заходи, боротьба з хворобою вже змусили суттєво переглянути напрямки фінансування з міського бюджету. Перший транш - 16,3 мільйонів гривень місто спрямувало на виплату зарплати медикам та закупівлю апаратури для Центральної міської лікарні. Придбано три апарати ШВЛ, дезінфікуючі засоби, додаткові ліки, захисну амуніцію для медичних працівників. За березень, повідомив телеглядачів Андрій Райкович, медичні працівники, що лікують хворих на коронавірус, отримали 300 відсотків премії.

- Водночас перебіг пандемії яскраво оголив наші мінуси: в місті немає сучасного, ефективного терапевтичного відділення з повним протоколом “інтенсивного блоку”. Саме легеневого спрямування, - акцентував увагу міський голова. - Це значні кошти, але Кропивницькому дуже потрібна апаратура відповідного класу, плюс спеціалісти - анестезіологи, реаніматологи, інфекціоністи, пульмонологи. Ми повинні навчитися жити в умовах хвильових пандемій.

Разом із тим, в пріоритеті міської влади залишається підготовка до наступного опалювального сезону, повідомив Андрій Райкович. Станом на сьогодні, КП “Теплоенергетик” – економічно складне господарство, яке має понад 600 млн гривень боргу.

- Я звернув увагу  керівництва держави на необхідність реструктуризації таких боргів. Реакція НАК «Нафтогаз» є. Але ціна питання підготовки підприємства до нового опалювального сезону становить 50 мільйонів гривень, - повідомив очільник міста.

У той же час, Андрій Райкович відзначив, що будівництво та ремонт доріг у Кропивницькому залишаються у центрі уваги міської влади. Але масштаби будуть іншими.

- Поточні ремонти доріг ми вже давно почали, - наголосив міський голова. – Також ми маємо проєкти по дорожньому фонду. Звісно, сподівалися на значно більшу їх кількість, відповідно до розмірів інфраструктури обласного центру. Тож є надія, що держава зверне більше уваги на міста і ключові об'єкти через ДФРР.

Щодо здійснення великого будівництва в місті, на думку Андрія Райковича, найперше необхідно завершити будівництво ЦНАПу. Адже він є стратегічним об'єктом як соціального, так і адміністративного спрямування.

- Наш ЦНАП працюватиме у форматі «Прозорого офісу». Це - сучасний, ефективний інструмент якісного обслуговування населення, - розповів Андрій Райкович. – Тут надаватимуть понад 360 послуг. Його плануємо відкрити наприкінці червня.

Також міська влада займається підготовкою до роботи закладів освіти в новому навчальному сезоні. Ремонти там тривають і нині.

- Я добре розумію: нам треба повертати до життя робочі місця. Але поки, найголовніше – побороти пандемію, - підкреслив Андрій Райкович. - І одразу повернемось до реалізації масштабних проектів. В місті є що будувати. Я так всіх і закликаю: “Будуємо місто разом”! Але зараз головний вектор - зберегти життя і здоров'я людей.

Усі новини