Андрій Табалов: Ми дострокових виборів не боїмося, однак вони не на користь громаді

П'ятниця, 26 травня 2017 11:29

Нещодавно на одному із інтернет-сайтів з’явилася публікація з приводу ситуації у міській раді Кропивницького. У ній натякалося, що є підстави для того, щоб незабаром в обласному центрі розпочалася процедура дострокових виборів депутатів до міської ради. Мовляв, це може відбутися відповідно до закону, якщо раз на квартал сесії не проводяться. І так виходило із публікації, що представники так званої опозиції можуть ініціювати це питання перед Верховною Радою через безвихідь – їхніх вимог не чують. Ось як прокоментував цю ситуацію секретар міської ради Андрій Табалов.

– По-перше особисто я виборів не боюся, адже в мене – третій результат на виборах міського голови. По-друге, моя політична сила «Наш край» спільно з нашими політичними партнерами «Рідне місто» набрали найбільшу кількість голосів на минулих виборах, тож до виборів ми готові завжди. Більше того, як політичній силі «Нашому краю» вибори вигідні – як парламентські, так і місцеві, оскільки ми ще більше посилимо свій вплив. Однак як громадянин нашого міста я чудово розумію, що таке вибори. Це економічне життя в місті припиняється на кілька місяців. Не вирішуються соціальні питання, питання розвитку, не закуповуються автобуси, тролейбуси, не ремонтуються дороги. Політичні партії заграють з виборцями, це – хаос. Плюс значні фінансові затрати. І все це через те, що незначна група депутатів, максимум 15 чоловік, так цього захотіла. Це навіть не половина депутатського корпусу. І це – шантаж. Адже саме ці депутати навмисне не ходять на сесії, а потім кажуть, що влада в місті погана. Добре, ми підемо на вибори. І знову виявиться, що частина депутатів не задоволена тим, що, наприклад, на їхні округи виділяється недостатньо коштів. А на них ніколи і не буде достатньо коштів, проблем завжди багато! Або ініціативи певних депутатів не будуть підтримуватися більшістю. І так теж було завжди, це нормально. І що тоді, проводити перевибори щороку? Хіба це буде на користь громаді?

– А чи впевнені ті депутати, які ініціюють вибори, що вони самі пройдуть до міської ради знову?

– Це, до речі, теж питання. На відміну від партій «Наш край» та «Рідне місто», де абсолютно всі депутати – мажоритарники, які користуються високим авторитетом на своїх округах, ті, хто зайшов по партійних списках, не працювали так з виборцями. Можливо, політична партія і пройде, але це можуть бути зовсім інші люди. Хоча особисто я вважаю, що на місцевому рівні вибори мають проводитися за мажоритарною системою. Чинне законодавство щодо виборів не досконале. Під час минулих виборів люди, які багато років не займалися своїми округами, не пройшли до міської ради, пройшли висуванці певних партій, які займалися виключно політикою. Я вважаю, що на місцевому рівні треба займатися не політикою, а міським господарством, допомагати міському голові, більшості втілювати в життя ті обіцянки, які вони давали перед виборцями.

– А чи дійсно є підстави для виборів?

– Таке рішення може прийняти лише Верховна Рада. Це теоретично. Практично такого у нас не було. Хоча траплялися ситуації й гірші, коли взагалі не було розуміння між міським головою та депутатами, коли сесії не проводилися тривалий час. Я пам’ятаю, як за тієї каденції, коли я був депутатом міськради, близько року не проводилися засідання земельної комісії. Зараз ситуація – інша. Остання сесія була у квітні. Інша справа, що опозиція не вважає її легітимною, але в судах це не доведено, всі важливі для громади рішення були прийняті.

Я вважаю: провести дострокові вибори – це вказівки центральних органів окремих політичних партій, які виконують їхні місцеві осередки на місцях. А ще – бажання дестабілізувати ситуацію. Однак, на моє глибоке переконання, це – хибний шлях. Слід відкинути всі амбіції і розпочати продуктивну роботу на користь громаді у сесійній залі.

Джерело: http://www.vechirka.com.ua/

Усі новини