Андрій Табалов: міська рада Кропивницького зробила усе можливе для об’єднання громад міста і селища Нового

П'ятниця, 29 листопада 2019 11:36

У четвер, 28 листопада, у міській раді Кропивницького під головуванням секретаря міської ради Андрія Табалова відбулась робоча нарада щодо опрацювання завдань та визначення функцій виконавчих органів міської ради, у разі добровільного приєднання Новенської селищної територіальної громади до міської територіальної громади.

В обговоренні надзвичайно важливого як для новенців, так і громади Кропивницького, питання взяли участь  заступник міського голови Андрій Паливода, новенський селищний голова Сергій Денисенко та керівники виконавчих органів міської ради.

Розпочав нараду Андрій Табалов з інформації про хід реалізації волевиявлення громад селища і міста. Вже 22 листопада поточного року департамент з питань економічного розвитку, торгівлі та інвестицій міської ради направив його разом із листом до обласної державної адміністрації щодо надання висновку відповідності Конституції та законам України прийнятих раніше рішень міської та селищної рад про добровільне об’єднання.

- Протягом десяти робочих днів з дня отримання проєкту рішення спеціальна комісія обласної державної адміністрації готує відповідний висновок щодо добровільного об’єднання територіальних громад, який затверджується розпорядженням голови обласної державної адміністрації, - зазначив Андрій Табалов. - У разі відповідності проєкту рішення, міська рада на наступній сесії приймає остаточне рішення про добровільне приєднання громади селища до територіальної громади міста. Тому ми вже зараз повинні розробити заходи та визначити основні завдання щодо підтримки діяльності та утримання інфраструктурних об’єктів селища Нового.

У свою чергу, Андрій Паливода зауважив, що міська рада Кропивницького повністю готова до прийняття відповідального завершального  рішення про остаточне об’єднання із селищем Новим: відповідний проект  уже оприлюднений на офіційному сайті міської ради. 

У той же час, у керівництво міста, мешканці обласного центру і «новенці» висловлюють нерозуміння дій  селищної ради, яка  в різні способи намагається затягнути в часі процедуру об’єднання і до цього часу не оприлюднила власний проєкт рішення про приєднання.  не оприлюднила. Натомість, що викликає меншою мірою подив, селищна рада  оприлюднила проєкт самостійного бюджету на 2020 рік.

Секретар міської ради акцентував увагу учасників наради, що сьогодні з бюджету міста виділяються кошти на утримання закладів бюджетної сфери в галузі охорони здоров’я, освіти та культури, які розташовані на території селища. Крім того, з міського бюджету виділяються кошти на ремонтно-будівельні роботи, реалізовуються проєкти “Громадського бюджету”, фінансова підтримка надається структурному підрозділу КП “Теплоенергетик”, яке знаходиться у селищі Новому. Крім того, коштом міського бюджету організовано перевезення пасажирів пільгових категорій автобусним маршрутом №274, який забезпечує транспортне сполучення селища з містом.

В рамках засідання робочої групи з питань добровільного об’єднання територіальних громад представник юридичного управління міської ради повідомив, що згідно з чинним законодавством України у випадку набуття смт Нове самостійності, утримання шкіл, закладів охорони здоров’я, клубів, бібліотек фінансуватимуться коштом бюджету селища. Питання забезпечення пасажироперевезень буде покладено на селищну раду, міжміські перевезення — на райдержадміністрацію.

Результатом робочої наради стало доручення  секретаря міської ради керівникам виконавчих органів належним чином і оперативно опрацювати та визначити перелік заходів, необхідних для забезпечення належного функціонування селища Нового у разі його приєднання до міста. Також Андрій Табалов визначив виконавчим органам термін до 05 грудня, для підготовки пропозицій та їх включення до заходів відповідних галузевих програм, які будуть фінансуватись з міського бюджету у 2020 році. Відділи та управління повинні зробити необхідні розрахунки та надати їх фінансовому управлінню для включення до проєкту міського бюджету на наступний рік.

Усі новини