Автономізації системи теплопостачання у Кропивницькому альтернативи немає

Понеділок, 19 листопада 2018 18:14

Питання повернення цілісного майнового комплексу, який орендується у Кропивницькому теплогенеруючим підприємством ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА», залишається пріоритетним у сфері житлово-комунального господарства міста.

На цьому наголосив міський голова Андрій Райкович під час апаратної наради сьогодні, 19 листопада.

- Я поставив до відома Президента України про стан справ на орендному підприємстві, про повну відсутність у них інвестиційної програми розвитку, про допущену надзвичайну розбалансованість теплових мереж, про намагання поставити інтереси особистого збагачення вище за інтереси громади, - попередив Андрій Райкович. – Так, ми увійшли в опалювальний сезон без затримок, але ДП «Кіровоградтепло» отримало газ лише після надзвичайно складних перемовин у Києві, які проводилися представниками міської ради. Так не може повторюватися із року в рік, а тому, за такого господарювання, теплогенеруюче підприємство має бути повернутим в комунальне управління.

Міський голова відзначив, що в умовах, які склалися в організації теплопостачання у Кропивницькому, автономізації альтернативи немає. Саме вона покладена в основу стратегічного плану розвитку теплового господарства обласного центру.

- Передусім маємо провести широку роз’яснювальну роботу з мешканцями багатоповерхівок, де понад 50% абонентів від’єднані від централізованого опалення, - поставив завдання очільник міста. – Люди повинні розуміти, що у них є два шляхи: об’єднатися в ОСББ і облаштовувати у себе сучасну модульну систему опалення, використовуючи державну фінансову підтримку на тепломодернізацію, або продовжувати встановлювати у себе «автономки». Ми не можемо дозволити собі вкладати величезні кошти у відновлення теплових мереж до таких будинків.

Андрій Райкович доручив також фахівцям управління освіти глибоко вивчити і пропрацювати до прийняття бюджету на 2019 рік умови укладання енергосервісних договорів, щоб заклади отримали якісні автономні системи опалення.

- У сьогоднішній ситуації, коли теплогенеруючі підприємства поступово входять в штатний режим роботи, необхідно максимально скоротити термін ліквідації аварійних ситуацій на теплотрасах і внутрішньобудинкових мережах, - наголосив міський голова. – Людей не цікавлять деталі, їм необхідно, щоб у їхніх помешканнях було комфортно, щоб діти ходили до теплих шкіл і садочків, щоб у лікарнях не мерзли пацієнти.

Для цього мають об’єднати свої зусилля і підприємства, і влада, і громада на всіх етапах, починаючи від виявлення місць поривів теплотрас і завершуючи усуненням наслідків аварій. Очільник міста звернувся до патрульної поліції міста з пропозицією включити до обов’язків патрульних, у разі виявлення поривів мереж, терміново повідомляти координати аварії в диспетчерську службу. З таким же проханням Андрій Райкович і до представників засобів масової інформації.

З іншого боку, для забезпечення необхідної оперативності мають бути створені належні умови ефективної роботи всіх ремонтно-відновлювальних бригад: від забезпечення їх необхідним сучасним інвентарем і спецодягом до організації гарячого харчування на місцях.

Усі новини