Автопарк закладів охорони здоров’я Кропивницького поповнився чотирма сучасними санітарними автомобілями

П'ятниця, 12 січня 2018 15:07

Напередодні новорічних свят за результатами проведених тендерних закупівель у грудні 2017 року міські заклади охорони здоров’я придбали 4 санітарних автомобілі. А сьогодні, 12 січня, міський голова Кропивницького Андрій Райкович, секретар міської ради Андрій Табалов та народний депутат Олександр Горбунов урочисто вручили ключі від сучасних автомобілів швидкої медичної допомоги головним лікарям медичних закладів обласного центру.

- Нинішню новорічно-різдвяну пору медики нашого міста запам'ятають як знакову подію. Сьогодні провідні лікарняні заклади обласного центру отримують від держави і від міської влади надзвичайно потрібну техніку: чотири сучасні, добре укомплектовані автомобілі “Швидкої допомоги”. При цьому два з них - реанімобілі. Ми на практиці яскраво доводимо, що увага керівництва міста, депутатського корпусу до сфери охорони здоров'я є системною і послідовною, - наголосив під час урочистостей Андрій Райкович. - Упродовж 2-х років нам вдалося реконструювати декілька надзвичайно важливих для міста об'єктів: паліативне відділення, комплекс інфекційної служби, гемодіаліз ний та інсультний центр, перинатальний центр другого рівня, а також сучасні амбулаторії у великих мікрорайонах міста. Ми встановили у цих закладах сучасну апаратуру, передбачили комфортне обслуговування. Зараз ці лікувальні заклади, а саме: лікарня швидкої медичної допомоги, пологовий будинок і перша центральна лікарня отримують нові “Швидкі допомоги”. Наступний кардинальний крок - будівництво житла для медиків. Апаратура, машини, ремонти - це лише частина успіху, нам потрібні кваліфіковані медичні кадри. Тим більше, що наше місто - центр госпітального округу. Тому в процесі реформування медичної сфери наявність освічених фахівців дуже важлива.

Також міський голова додав, що придбання санітарного автотранспорту покращить якість та доступність медичної допомоги населенню міста та області в умовах реформування. Завдяки сучасним автомобілям швидкої медичної допомоги у подальшому буде можливість не лише транспортувати хворих з важкою патологією для лікування у заклади охорони здоров'я ІІ та ІІІ рівня, але й проводити діагностику та надавати сучасну невідкладну допомогу на рівні світових стандартів, що в свою чергу врятує не одне людське життя.

Як повідомила начальник управління охорони здоров’я міської ради Оксана Макарук, всі санітарні автомобілі сконструйовані на базі сертифікованого автомобіля Citroen Jumper та укомплектовані найсучаснішим обладнанням іноземного та вітчизняного виробництва, необхідним для надання екстреної медичної допомоги при транспортуванні хворих. До комплектації придбаних автомобілів входять:

  • сучасні апарати штучної вентиляції легень;
  • пульсоксиметри для вимірювання насичення крові киснем;
  • багатоканальні електрокардіографи та дефібрилятори;
  • сучасні медичні вакуумні ноші та матраци для імобілізації при транспортуванні хворих;
  • шприцеві насоси для нагріву розчинів та вливання їх під тиском;
  • апарати для вимірювання цукру крові;
  • санітарні сумки для надання невідкладної медичної допомоги;
  • монітори пацієнтів та інше.

Кошти на придбання санітарних автомобілів отримано за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій на загальну суму 8 мільйонів 400 тисяч гривень та виділено співфінансування з міського бюджету у розмірі 3 % – 252 тисячі гривень.

Керівництво міста передало на баланс пологового будинку 1 реанімобіль вартістю 2 млн. 495 тис. грн. та 1 реанімобіль міській лікарні швидкої медичної допомоги вартістю 2 млн. 498 тис. грн. Ще 2 автомобілі швидкої медичної допомоги передано центральній міській лікарні, вартість кожного – 1 млн. 698 тис. грн.

Усі новини