Безпека дітей понад усе: у Кропивницькому перевірили діяльність дитячого будинку «Наш дім»

П'ятниця, 12 лютого 2021 16:34

Сьогодні, 12 лютого, дитячий будинок “Наш дім” у Кропивницькому перевірили на предмет дотримання  протипожежних та протиепідемічних заходів, гігієнічних норм під час організації харчування вихованців.

Обстеження закладу здійснив начальник управління молоді та спорту Вячеслав Гурський та заступник начальника управління Катерина Черкасська 

За інформацією директора закладу Наталії Вінницької, у дитячому будинку проживає 17 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування віком від 7 до 18 років.

- Будівля другого корпусу обладнана автоматичною системою протипожежного захисту та обслуговується відповідно до вимог нормативно-правових актів, забезпечено протипожежний стан утримання приміщень, шляхів евакуації і виходів. Системи опалення, теплові мережі, вентиляції та каналізації відповідають протипожежним вимогам. Працівників закладу забезпечено закладу засобами індивідуального захисту. Пожежні кран-комплекти розміщені у доступних місцях, кожен пожежний кран-комплект укомплектовано пожежним рукавом однакового зі стволом діаметра, елементи з’єднання пожежного крана, рукавів та ручного пожежного ствола – однотипні, - зауважила Наталія Вінницька. - До того ж, у закладі проведено перевірку пожежних кран-комплектів щодо працездатністі шляхом пуску води з реєстрацією результатів перевірки у спеціальному журналі обліку технологічного обслуговування.

Приміщення “Нашого дому” забезпечено відповідними знаками безпеки, у будівлі є необхідна кількість вогнегасників, що пройшли технічне обслуговування у грудні 2020 року. У будівлі наявне освітлення зовнішніх пожежних сходів та входів до будинків. Стаціонарні зовнішні пожежні сходи в робочому стані, автомобільні проїзди та проходи до будівель закладу – вільні, відремонтовані, взимку проводиться очищаються від снігу. Протипожежні відстані між будинками та другим корпусом не захаращені та не використовуються для складання матеріалів, стоянок транспорту. Сходові клітки, коридори забезпечені евакуаційним освітленням, світильники евакуаційного освітлення вмикаються з настанням сутінків. У кімнатах дітей розміщені лише необхідні для забезпечення навчально-виховного процесу  меблі, речі зберігаються в шафах.

За словами Наталії Вінницької, харчування дітей здійснюється відповідно до норм затверджених постановою Кабінету Міністрів України та наказу Міністерства охорони здоров’я України.

Станом на 11 лютого 2021 року середня вартість харчування на одного вихованця в навчальні дні розрахована на суму 40,50 грн., а у вихідні та святкові 54,67 грн. На 2021 рік заклад уклав договори на постачання продуктів харчування, які повністю забезпечують харчову потребу.  Їх постачання здійснюється вчасно, відповідно до заявок медичної сестри. Якість продуктів підтверджується документами, відповідно до законодавства.

Для приготування страв та їх споживання у закладі відведено окрему пристосовану кімнату, яка підключена до центральних мереж водопостачання, каналізування та опалення. Гаряча вода подається від проточних електричних водонагрівачів. Технологічне обладнання, побутова електроплита, мультиварка та холодильник знаходяться у робочому стані.

У холодильному обладнанні наявні термометри для контролю температурного режиму зберігання продуктів, товарне сусідство  дотримується, проводиться бракераж готових страв.

- Приклад двотижневого меню погоджується з управлінням молоді та спорту Міської ради міста Кропивницького. У закладі створені технологічні картки, де розраховуються складові компоненти страв. На сировину та харчові продукти представлені супровідні документи, що підтверджують походження, безпечність та якість, - звернула увагу директор закладу.

Меню-вимога ведеться на бланках встановленого зразка без виправлень, назви страв повні, мають підписи відповідальних осіб, затверджені підписом керівника закладу. Страви  готуються ті, які зазначені в меню-вимозі.

Відповідно до наданої документації раціон дітей різноманітний, щоденно готуються різні страви з м'яса, кількість овочевих страв та фруктів в достатній кількості.

Зберігання хлібобулочних виробів, круп, печива, цукерок, овочів та фруктів, консервації - впорядковане. М'ясо, лопаткова частина яловичини, куряче філе, риба, печінка, яйця, молочні продукти  мають стікери з датою отримання від постачальника. Терміни зберігання цих продуктів не порушені.

Посуд та інвентар відповідає санітарним вимогам, регулярно оновлюються.

Регулярно проводяться заходи щодо запобігання спалахів гострих кишкових захворювань, присутній дезінфікуючий засіб, окремий інвентар використовується для прибирання туалетних та спальних кімнат.

В закладі є достатня кількість засобів для дезінфекції приміщення, посуду, меблів. В кімнатах гігієни та на кухні наявне рідке мило. У коридорах  та у виховательській кімнаті є антисептики. Працівники та вихованці забезпечені в достатній кількості масками.

Оглянувши два корпуса комунального закладу, Вячеслав Гурський звернув увагу на важливість дотримання щоденного контролю  правил протипожежної безпеки та санітарного регламенту.

- Прошу педагогічний колектив посилити особистісний нагляд за станом здоров’я дітей та взяти під особистий контроль впроваджені заходи безпеки життєдіяльності дітей-вихованців, - підкреслив  начальник управління молоді та спорту.

Усі новини