Бібліотечна планета Кропивницького: про витоки російсько-української війни

Понеділок, 11 квітня 2022 12:17

Триває 47-й день російсько-української війни… Але це протистояння насправді не однієї сотні років. Саме тому так важливо тримати і інформаційний фронт у цій війні.

Працівники кропивницької бібліотеки-філії № 1 започаткували серію історичних бесід для своїх читачів на тему: «Витоки російсько-української війни: історія, сьогодення, висновки».

Військова агресія яку росія розпочала 24 лютого цього року, виявилася черговою спробою знищити українство, як таке. Окупанти навіть не приховують, що України, як держави для них не існує, а українців можна знищувати тільки за їхню національну приналежність.

Ця ідеологія у різних її проявах існувала в російській імперії, в радянському союзі, і в їхній наступниці – російській федерації. Відтак, протягом уже не одного століття українці ведуть визвольну війну з московитською ордою. Найдавніша згадка датується іще 1169 роком, коли відбулося зруйнування Києва одним з московських князів. І відтоді такі війни відбувалися постійно. Найактивніші фази нашої визвольної боротьби припадають на часи козацтва ХVI – XIX століть та на ХХ століття – період українсько-більшовицької війни та боротьби УПА. Не вгамувавши свої апетити, московія після розпаду срср провела кілька спроб військового (в 2003 році намагалися захопити острів Тузла) та політичного приборкання України (2010 року було підписано «Харківські угоди» про базування Чорноморського флоту рф у Криму). А 2014 року відбулася анексія українського Криму та розпочалася війна за український схід.

Але, завдяки мужності і стійкості ЗСУ та всього українського народу, ми обов’язково переможемо, а імперський шовінізм рф, що зараз набув усіх ознак справжнього фашизму і геноциду українського народу, буде подолано!

«Борітеся – поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава І воля святая!»

Усі новини